Nakon više decenija konačno čiste plaže i u zimskom periodu

Uređene plaže, 25. decembar – prije-poslije

Protekle nedelje na teritoriji opštine Herceg Novi obavljena je kontrola čistoće svih kupališta i izdati nalozi za uređenje, obavještavaju iz Službe komunalne policije i inspeksijskog nadzora. Službenici su obišli 56 plaža i evidentirali stanje, nakon čega je uslijedilo čišćenje.

Ovo je nova praksa Službe i postaće redovna u narednom periodu, kako bi novske plaže bile čiste tokom cijele godine, a ne samo u kupališnoj sezoni, objašnjava načelnica Službe Marija Andrić.

Od 56 kontrolisanih kupališta 36 je bilo uredno, četiri su uređena tokom obavljanja inspekcijskog nadzora, odnosno zakupci su otklonili nepravilnosti u momentu kontrole, a pet u zakupcima datom roku. Na još 11 plaža uređenje je u toku, od čega šest čiste zakupci, a pet je onih koje nisu u zakupu pa će ih održavati radnici preduzeća „Čistoća“.

Uređene plaže, 25. decembar – prije-poslije

Andrić ističe da represivnih mjera do sada nije bilo, jer su svi zakupci postupili u skladu sa svojim obavezama i prepoznali namjeru opštinskih službi da naša obala bude čista i u zimskom periodu. U slučaju da se zakupci ne budu pridržavali naloga za uređenje i održavanje kupališta, Služba će biti primorana da izriče novčane kazne i upozna Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ko su neodgovorni zakupci, a koji će na osnovu toga biti diskvalifikovani prilikom ponovnog poziva za zakup kupališta.

Uređene plaže, 25. decembar – prije-poslije

Kako objašnjava, akcija se sprovodi u skladu sa Odlukom o komunalnom redu Opštine Herceg Novi, kojom je određeno da kupališta moraju vlasnici, odnosno zakupci održavati u urednom stanju. Osim toga, ugovorima o korišćenju morskog dobra koje zakupci plaža potpisuju jasno je definisana njihova obaveza  da u periodu vansezone obezbijede redovno i uredno održavanje plaža i akva prostora, što podrazumijeva uklanjanje i odvoz otpada koji more izbaci.

1 komentar

  1. Nekad smo se salili na racun nekoga koga nije volja raditi pa smo govorili da je po zanimanju “Cuvar plaze u zimskom periodu”, evo sada postoji i zvnicno zanimanje “Cistac plaze u zimskom periodu” ,ajde bice novih radnih mjesta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.