Nakon skoro 30 godina neprikosnovene vlasti, lider DPS simbolično „pao“ na kotorskom karnevalu

Spaljen karneval Gospodar Marioneta

„Pošto nam je više dosadilo trpljenje, pošto nas je sasvim izdalo strpljenje, hajde da se od zla paklenoga oslobodimo, da jedan veseliji život vodimo!“- poručio je predsjednik  Slamnog suda Komunitadi kotorske ptof.dr. Pravdoljub Potljupljenović zvani Ljiga, koji je juče na smrt spaljivanjem na lomači, osudio ovogodipnjeg kotorskog karnevala nazvanog Gospodar Marioneta. Karnevalska lutka koja je likom i djelom opisanim u optužnici jasno aludirala na predsjednika DPS Mila Đukanovića, na veliku radost nekoliko hiljada okupljenih, uz vatromet i zvuke posmrtnog marša, spaljena je na Maceu.

Prethodno je vesela povorka predvođena Kapom karnevala a koju je činilo nekoliko stotina maštovitih maski, poedjinaca i članova karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva, mažoretke, Mjesna muzika Đenovići i Gradska muzika Kotor kao i izuzetno upečatljive plesačice sambe iz Novog Sada što su čitavoj manifestaciji dale i šmek čuvenog karnevala u Riju, prošla glavnom gradskom saobraćajnicom od „Fjorda“ do Tabačine. Za razliku od ranijih godina, karneval je uveden u zidine Starog grada gdje mu je na Trgu od oružja održano suđenje. Optužnicu protiv Gospodara Marioneta zastupao je javni tužilac mr Narcis Umišljenović, zvani Inkvizitor, koji je poručio da je Gospodar poteže sve konce i kontroliše „lutke koje se klate i glupavo smiješe u igri koja traje već četvrt vijeka i izgleda da će trajati dovijeka“.

„Deboto trideset godina trpimo strašnu torturu, sistematski smo uništavani uru po uru. Da bi smo tu strašnu sudbinu doživjeli, do samog kraja snaga su nas doveli. Da se naša zemlja iako je siromašna, mala, dio po dio na inkanat rasporodala, da smo dozvolili da narod strašno osiromaši i da se svako za svoju kožu plaši. Svime upravlja neko iz duboke sjene, neko ko nema namjere iskrene. Neko ko vrlo vješto konce poteže i sve nam više konop na vratu zateže.“ Istakao je pored ostaloga tužilac, zatraživši za Gospodara Marioneta smrtnu kaznu „a njegove lutke će zatim nestati same“. Branilac karnevala, advokat Vinopija Bumbić, zvani Delirijum Tremens suprostavio se tim tvrdnjama, istakavši da ne zna „odakle samozvanom Sudu ovolika prava i hrabrost da se napadne nekrunisana glava“.

„Iz koje je potekla ideja svaka, kojoj ni ova dužnost nije bila laka. Jer trebalo je imati hrabrosti dosta za ukloniti svakog nezvanog gosta! Posebno nisu slobodnomisleći bili dobrodošli, pa su mnogi od njih k vragu pošli. Ma, vidim da vas je ostalo još mnogo i da vas je ovaj glupi narod pripomogo!“- istakao je advokat Budmbić zaključujući da je „Zlo vječito, pogotovo ako se daleko čuje!“ Nakon  što je sud njegovog klijenta osudio na smrt spaljivanjem na lomači „da ovom narodu on više ne smeta“, advokat Bumbič je pročitao testament karnevala Gospodara Marioneta u kojem  je on „neukom naorodu i maloumnom puku“ poručio da će „biti tu dok je svijeta i vijeka, sve do bude bilo vas – marioneta“.

Kotorski karneval 2018.

„Vi ste me bitali za svog Gospodara, da vas u brk lažem, potkradam i varam. Da vas za sobom vodim ko glupave brave, i da za vas mislim jer ste prazne glave. Sve hirove moje trpjeli ste ćutke i sami ste htjeli da budete lutke! Vi ste vašoj djeci budućnost uzeli, a sad sudite meni za vašu krivicu“- poručio je narodu koji ga je ispratio na lomaču, odlazeći Gospodar.

Današnji karneval bila je prilika da se Kotorani i Bokelji satirično obračnaju sa svime što ih muči, pa je problematika održanja Kotora na UNESCO listi bila jedna od top-tema fešte, sa brojnim i maštovitim maskama koje su aludirale na (ne)rad Ministarstva održivog razvoja i turizma i direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore mr Anastazije Miranović.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena na trgovima Starog grada gdje su nastupali sastavi Toć, Tri kvarta, Who see i italijanski bend Terraros. Danas je objavljen i novi broj tradicionalnog karnevalskog satiričnog časopisa “Karampana” koja je u uvodniku čitaocima poručila da se “vratila iz dvogodišnjeg kućnog pritviora u koji me je stavio Džef i oni na čije se jasle podigao”, aludirajući na smijenjeno bivše DPS rukovodstvo izdavača lista – kotorskog Kulturnog centra.

“Karampana” je čitaocima poručila da je “pasane dvije godine umjesto mene iz ronde izlazila Režimska Karampana skuvana u kužini najplaćenijeg bokeškog radija” ali da se ipak nije ostvario njihov naum da ”me pretvore u Pobjedu ili Dnevne novine”.

Kotorski karneval 2018.

Organizator Kotorskog karnevala je bila JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, suorganizator je Turistička organizacija Kotor, partner NVO „Fešta“, pokrovitelj Opština Kotor.

Više fotografija na našoj facebook strani.

2 Komentari

  1. Ako ovo viđeno neko ne razumije onda neznam. Svaka vam čast i svaka vi dala ili dao. Ovo je miritalo čekat 31godinu od Nagazime Stana a i koju setamanu prije.Poruka je naj. Pozivamo vas dragi prijatelji iz KURC centra Nikola Đurković i časni sud da sa svom svitom ovako nauči i ove susjede (po turkcizmom komšije) iz Tivata pa da sa aktualnom presjednicom na mjestu KAPA krnevala ovo ponovi u Tivtu a može i potla KORIZME jer sa ovijem se mirita poć u GRIJEH jer za ovako organitovano istorijsko i istinski bog mora oprostit.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.