14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmasovniji noćni uspon na Subru

Noćni uspon

Četrnaesti noćni uspon „Noć punog mjeseca“, oborio je sve rekorde posjete po broju učesnika, ali i broju planinarskih klubova. U noći subotu na nedelju vrh Subre (1679 m) je posjetilo 74 planinara iz dvadeset i jednog kluba, odnosno društva, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uspon je započeo malo prije četri sata izjutra iz planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), odakle je dugačka kolona praćena mjesečinom, u sniježnim uslovima se ispela na uvijek izazovnu Subru, najbolji i najpoznatiji vrh-vidikovac u masivu Orjena i zatim gore sačekala izlazak sunca.

Noćni uspon

Da bi sve proteklo bezbjedno, postarao se Alpinističko-speleološki odsjek planinarskog kluba „Subra“, koji je dan ranije postavio sigurnosne konope na rizičnijim dijelovima staze, a čiji su članovi zatim i aktivno učestvovali i obezbjeđivali uspon. Na samom vrhu, osim već tradicionalnog dočeka sa toplim čajem, goste je dočekala i mala foto izložba upravo završenog projekta.

Noćni uspon

 „Udahnimo život zaleđu-selo Kameno“, postavljena za ovu priliku u sniježnom bivaku kako bi upoznala planinare sa novom ponudom hercegnovskog zaleđa.

Noćni uspon

Organizator četrnaeste „Noći punog mjeseca“ je planinarski klub „Subra“, a noćni uspon je događaj iz zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, čiji je inicijator i koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije