21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Najljepše ikone Boke

Najljepše ikone Boke
Najljepše ikone Boke

Ove ikone nam donose gotovo jednaku ljepotu originala, komunicirajući motiv  Bogorodice i Isusa, komunicirajući temu vjere, ljubavi, rađanja,  lijepog i vječnog. One nam večeras prenose magiju zaliva, pričajući umjetničku  istoriju ovog prostora na jedan drugaćiji način”- kazala je gradonačelnica Tivta prof.dr. Snežana Matijević, otvarajući sinoć u kapelici Svetog Mihovila u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, izložbu nazvanu “Najljepše bokeške ikone”.

Izložbu reprodukcija nekih od najraskošnijih i najljepših ikona iz katoličkih crkava u Boki Kotorskoj priredili su galerija “Galatea” iz Podgorice i Centar za kulturu Tivat.

“Osim izvanredne  ljepote, ova izložba ima i svoj edukativni karakter. Autoru zahvaljujem na prilici da sve ove ikone vidimo i doživimo na  potpuno autentičnom mjestu, a publici želim lijepe trenutke uživanja  u odista bogatom religijskom i kulturnom nasljeđu Boke Kotorske.”- kazala je gradonačelnica Matijević.

Tema na ikonama koje čine postavku je stoljetna tema  najvećeg broja slikara – ikonopisaca, a to je Bogorodica sa Isusom Hristom.

Najljepše ikone Boke
Najljepše ikone Boke

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić, je naglasio da  ne zna čemu se više diviti: umjetničkoj  izvrsnosti ili vjeri iz koje su te ikone potekle.

“Ne može se zamisliti kulturnovjerska baština Boke bez  njenih ikona: onih prelijepih ikona Bogorodice, koja je Putokazataljica  obiteljima kao majka, posrednica i zaštitnica, a pomorcima kao Zvijezda Mora i naposle svim vjernima Pomoćnica Kršćana.”-zapisao je biskup janjiš dok je istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov istakao da izložba predstavlja važan kulturni događaj koji pored čisto umjetničkog, posjeduje i edukativni karakter – “priliku da šira javnost upozna jedan, u nauci na izvjestan način  zanemaren, značajan segment kulturnog naslijeđa Boke Kotorske.”

Izvor:S. L.

Najčitanije