16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa

Sajam domace trpeze, za medije
Sajam domace trpeze, za medije

Prvi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa održaće se 19. juna 2016. u dvorištu ispred crkve Sv. Jovana na Kamenom, od 17 do 20 sati.

O sajmu

Domaća trpeza je jedna od vrijednosti koja znatno doprinosi opštem kvalitetu turističke ponude jedne regije. Do sada smo tu bili dosta „tanki“, te se ponuda bazirala na uvoznoj hrani iz raznih dijelova svijeta, sa vrlo malo autohtonih proizvoda. Sa druge strane, primjetne su tendencije u razvoju turizma na globalnom nivou na sve većoj tražnji domaće hrane i tradicionalnih jela. Uniformna Industrijska proizvodnja i standardizovan ukus više nisu prednost. Današnji turista želi da okusi za njega nešto sasvim novo. U tom pogledu, naše zaleđe ima veliki potencijal za razvoj, jer jeftinija industrijska hrana u ovom slučaju nije prava konkurencija. Predstojeći sajam je prilika da pokažemo na licu mjesta, u samom zaleđu, šta mi to konkretno imamo od domaćih proizvoda i tradicionalnih jela, odnosno da dodatno podstaknemo interesovanje turističkih subjekata, hotela, restorana, konoba, ali i turista, kao i samih Novljana za ovu temu. Herceg Novi se sa ovakvim i sličnim aktivnostima pozicionira i kao turistička gastro-destinacija sa raznolikom ponudom. Manifestacija se u ovoj početnoj, pionirskoj fazi,oslanja, koliko na određenim materijalnim sredstvima, toliko na entuzijazmu i na dobrovoljnom radu. Tokom trajanja sajma biće organizovan raznovstan i zabavan program, a pred kraj će se dodijeliće i priznanja najboljim izlagačima.

Poziv za učešće

Učešće na sajmu je besplatno a izlagač dobija svoj banak. Izlagači mogu biti fizička ili pravna lica koja se bave poljoprivredom, odnosno stočarstvom na teritoriji opštine Herceg Novi i imaju sopstvene proizvode, te ne mogu biti preprodavci. Uz ovu osnovnu, postoji i druga kategorija a odnosi se na štandove gdje nema izloženih poljoprivredno-stočarskih proizvoda, već samo domaća jela i pića, spremljena od lokalnih namirnica, na tradicionalni način. Ovi izlagači mogu biti privatna ili fizička lica sa područja opštine Herceg Novi, ali se ne moraju i sami baviti poljoprivredom i stočarstvom. Prijave se primaju svakog radnog dana, zaključno sa 9-im junom četvrtak do 11 h, na e-mail zeljko.starcevic@hercegnovi.me  ili fiksni telefon Agencije Orjen: 321-600 (od 08 do 11h) a uz ime, odnosno firmu, treba ostaviti kontakt telefon i navesti vrste i količinu proizvoda. Prijava postaje validna dobijanjem pozitivnog odgovora 10-og juna (petak), do 15 h.

Sajam domace trpeze, za medije
Sajam domace trpeze, za medije

Organizatori sajma su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena,Turistička organizacija Herceg Novi i MZ Kameno-Žlijebi, a u saradnji sa Opštinom Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije