10 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Regata „Tisuću otoka“

Regata tisuću otoka
Regata tisuću otoka

Nakon uspješne organizacije prve dvije Regate tisuću otoka, Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club sa zadovoljstvom pozivaju jedriličare na treću jedinstvenu navigacijsku regatu koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka od 17 – 27. septembra 2015.

Format regate ostaje isti. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drug etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju 20. septembra iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 277 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali  isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 23. sepembra, flota startuje u četvrtak 24. sepembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 27. septembra u Rijeci.

Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da na cilj stignemo prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.

Regata tisuću otoka
Regata tisuću otoka

Prije starta u Rijeci planirana je i promotivna pripremna regata baš kao i Regata1 1000 otoka + 2 u zalivu Boke Kotorske prije starta druge etape. Zajedno s nizom društvenih događanja u Rijeci i već poznatom Porto Montenegru, Regata tisuću otoka nudi jedinstveni jedriličarski doživljaj.

Regata tisuću otoka
Regata tisuću otoka

Ukupnom pobjedniku regate u obje kategorije, pored ostalih priznanja, pripašće i posebna nagrada koju obezbjeđuje tivatski nautički centar- 5.000 eura u vrijednosti veza i usluga te marine, a koju pobjednik regate može iskoristiti u periodu od septembra ove, do istog mjeseca naredne godine.

Najčitanije