7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Lode pohvale zaštitniku grada

Lode
Lode

Tipundanske svečnosti u Kotoru počinju sutra 27. januara, kada će tačno u podne Mali admiral Bokeljske mornarice sa lođe katedrale Svetog Tripuna izgovarati Lode – pohvale zaštiniku grada Svetom Tripunu, koji se slavi 3.februara.

Mali admiral ove godine je Petar Tripa Sindik iz Tivta.

Porijeklo naziva Lode proizilazi iz latinskog laudes ili acclamationes, što u prevodu znači pohvale i predstavlja dio brevijara, molitvenika. Osim toga laudes – pohvale mogu biti i niz poklika (acclamationes) u čast Bogu, Bogorodici, zaštitnicima gradova, svecima mučenicima, crkvenim i političkim dostojanstvenicima.

U Kotoru Lode izgovara mali admiral od XVI. stoljeća kada je Mornarica preuzela Vanjsku proslavu Svetog Tripuna, te se izgovaraju prije podizanja gradske zastave.Zastava

Ove svečanosti Kotor povezuju s gradovima istočno-jadranske obale istim kulturnim, civilizacijskim i vjerskim miljeom, koji odražava uticaje Istoka i Zapada, povezujući tako istočno-jadransku obalu s cjelokupnim Mediteranom i Evropom.

U srednjovjekovnim gradovima istočno-jadranske obale, ostali su sačuvani tekstovi Loda (pohvala) svecima zaštitnicima u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru.

Danas se Lode izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave zaštinika grada Svetog Tripuna.

Najčitanije