16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Kadmov dan 2015.

Kadmov dan 2015.
Kadmov dan 2015.

Treću godinu za redom, Turistička organizacija opštine Budva organizuje manifestaciju pod nazivom “Kadmov dan” 26. septembra u Starom gradu u Budvi. Radi se o manifestaciji koja će, prije svega, promovisati kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji.

Veoma bogat program podrazumijevaće projekat “Discover Budva” – obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve”, a svaka podijeljena mapa biće ujedno i ulaznica za prethodno navedene kulturne institucije, zatim, dječiji program u okviru koga će djeca srednje škole imati priliku da učestvuju u izradi mozaika sa motivom Kadma na bazenu “Pizana”, dok će djeca osnovnih škola raditi na simulaciji mozaika na temu “Kadmovog dana”, na platou ispred “Citadele”.

U isto vrijeme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece. Od 16.30 sati uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Književni dio programa sastojaće se iz debate i besjede na temu Kadmovog dana i održaće se takođe na Trgu pjesnika. Večernji dio programa podrazumijevaće muzičko – poetski performans porodice Zenović i od 21h posjetioci će uživati u nesvakidašnjoj, balkanskoj, etno muzici i koncertu Bilje Krstić i orkestra “Bistrik”.

U saradnji sa NVO “Feštađuni” osmišljen je i poseban dio programa pod nazivom “Budva kroz vjekove”. Grupu maski će činiti: rimski ratnici, feničanski ratnici, helenski i ilirski ratnici, Viktorija, antički muzičari, Kadmo i Harmonija, rimski građani i kontese, Konte Zanović, Tomo Medin i Kanjoš Macedonović, ispred hotela “Mogren”, na svojevrstan način ispričaće priču o nastanku Budve. Budvanski “Feštađuni” ove godine predstaviće još jednu masku inspirisanu antikom – “Rimski bogovi”.

Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje našeg kulturnog nasleđa koji čini sastavni dio turističke ponude Budve. Takođe, ovako lijepom manifestacijom i sjajnim cjelodnevnim programom želimo da privučemo što veći broj posjetilaca i da u ovom periodu postsezone učinimo boravak turistima u Budvi što sadržajnijim, poručili su iz TO Budva.

Kadmos
Kadmos

PROGRAM

12.00 – “Discover Budva”, u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” – obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.);

13.00 – Dječiji program (djeca osnovnih i srednje škole):
– Simulacija mozaika na temu “Kadmovog dana” – na platou ispred “Citadele”,
– Izrada mozaika, sa motivom Kadma – otvoreni bazen, Pizana;

14.00 – “Slatki kutak” – na platou između crkava;

16.30 – Defile Gradske muzike Budve, Starim gradom i koncert na Trgu pjesnika;

17.00 – NVO Feštađuni – performans “Budva kroz vjekove” – ispred hotela “Mogren”;

18.00 – Debata i besjeda – na Trgu pjesnika;

*NVO Feštađuni – Rimski bogovi;

20.00 – Muzički program – Trg Pjesnika:
– Muzičko poetsko veče – porodica Zenović,
– Bilja Krstić i grupa “Bistrik” (od 21.00).

Najčitanije