12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika nagrada za SPD “Jedinstvo” u Bjelorusiji

Na XVII festivalu “Koložskij Blagovest” u Grodnom – Bjelorusija, koje je održanao  od  07-11. februara 2018. Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo dobilo nagradu “Laureat II stepena“ u kategoriji crkvenih i eparhijskih horova.

Tim povodom u crkvi Svetog Nikole u Kotoru Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo (SPDJ) održalo je koncert, a nakon koncerta u riznici crkve Sv. Nikole održana je konferencija za štampu, koju je vodio novinar Dušan Davidović, a na kojoj su o ovom velikom uspjehu govorili dirigent SPDJ Mihajlo Lazarević i Petar Bukilica u ime članova hora.

Oni su opisali događaje koji su prethodili dolasku na horsko takmičenje u Grodnom (Bjelorusija), kao i sam tok takmičenja i proglašenje nagrađenih horova. Koncertu i konferenciji za štampu prisustvovao je proslavljeni dirigent Miroslav Homen, koji se takođe obratio prisutnim prisjećajući se prvo veza svoje porodice sa SPDJ, naime njegov otac Antun Homen bio je horovođa SPDJ od 1947. do 1951. godine.

On je naveo, da koliko on prati rad SPDJ, primjećuje se stalan napredak, koji je ovoga puta rezultirao nagradom koja je dodijeljena horu na takmičenju u Grodnom. Naglašavajući kvalitet horske muzike kod svih Slovena, čestitao je SPDJ ovu nagradu, koju on doživljava kao povratak Kotora sa svjetsku scenu horske muzike, dostojan duge tradicije njegovog horskog pjevanja. Na kraju je napomenuo da je veoma pozitivno iznenađen kvalitetom tenora SPDJ.

U ime uprave SPDJ gospodin Mladen Lučić uručio zahvalnice svim članovima hora SPDJ, koji su učestvovali na XVII festivalu “Koložskij Blagovest” u Grodnom, na kojem je SPDJ dobilo nagradu “Laureat II stepena“ u kategoriji crkvenih i eparhijskih horova.

SPD Jedinstvo – press

Saopštenje SPD Jedinstvo

Hor Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ 1839, Kotor, boravilo je u Bjelorusiji od 07-11. februara 2018. godine i učestvovalo na 17. međunarodnom festivalu „Koložski Blagovest“ u gradu Grodno.

Hor je dobio poziv na preporuku dirigenta muzičke akademije „Čajkovski“ iz Moskve prof. Stanislava Kalinjina,koji je imao prilike da sluša hor „Jedinstvo“ na festivalu „Muzički edikt“ održanog u Nišu prošle godine. Festival duhovne muzike, „Koložski blagovest“ takmičarskogje karakterai organizuje se u saradnji crkve i državnih institucija.

Članovi žirija tokom jedne godine preslušaju preko 300 horova sa teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza i odabiraju horove koji će ući u konkurenciju za takmičenje, dok horove iz inostranstva po dobijenoj preporuci, preslušavajućinjihove snimke.

Prvog dana boravka hor je posjetio duhovni centar eparhije Grodnjanske – Žirovički manastiriz 16. vjeka i kom se nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice.U samom manastiru nalazi se nekoliko crkava i smještena je Bogoslovija koja je osnovana 1839.g. kad i hor SPD Jedinstvo.

Drugi dan je hor bio zauzet takmičenjem koje se održavalo u Pokrovskom katedralnom sabornom hramu u 11 sati (po našem vremenu u 9 sati). Naš hor je prvi nastupao. Na samom početku takmičarskog dana predstavljen je desetočlani međunarodni žiri sastavljen od eminentnih dirigenata, kompozitora profesora, direktora drugih festivala, muzikologa, etnologa, predstavnika crkve, grada Grodno i Ministarstva kulture: protojerej Andrej Bondarenko (član bjeloruskog saveza kompozitora, dobitnik državnog priznanja R. Bjelorusije – predsjednik žirija), Drinjevski Mihail Pavlovič (profesor i predsjednikSaveza muzičkih trudbenika Bjelorusije), protojerej Anatolij Nenartovič (doktor bogoslovlja, predsjednik organizacionog tijela i sekretar Grodnjanske eparhije), protojerej, Mihail Negerevič (direktor Međunarodnog festivala u Hajnovci, Poljska), protojerej AleksandrelBarnea (prof. Crkvene muzike na Univerzitetu u Jašiju, Rumunija), protojerej DmitrijBondarenko (dirigent i prof. Nacionalnog pedagoškog univerziteta iz Kijeva, Ukrajina), protojerej, Aleksandar Šaškov (kompozitor i dirigent), protođakon Aleksandar Kedrov (dirigent iz Pariza, Francuska), Denisov Nikolaj Grogorievič ( prof. Državnog konzervatorijuma „Čajkovski“ i član Saveza kompozitora iz Moskve, Rusija) Lojko Aleksandar Česlavovič (etnomuzikolog), Gapličnik Natalija Jurevna (dirigent i direktor festivala).

SPD Jedinstvo

Hor se predstavio programom sastavljenim po propozicijama festivala : 1) Anton Fedorov – Oče naš; 2) Joakim domestik Srbije – Aliluja; 3) Nikola Srbin – Blagosloven jesiHriste Bože naš; 4) DmitijBortnjanski – Čertog Tvoj; 5) Stevan St. Mokranjac – Treća statija; 6) Hristina Parezanović – Bogorodice Djevo; 7) Pavel Česnokov – Presvjataja Bogorodice, spasi nas; 8) Julijana Denisova – Francuskajakoljadka; 9)Jakov Šmeljov – Malo slavoslovlje i 10) Natalija Knjažinskaja – O preblagi, tihi Učitelju. Solo dionicepovjerene su: Milici Lalošević, DarijiLazarenko, Jovani Miljenović, Dušici Ćetković i Jovani Mršulji.

Nakon otpjevanog programa prolomio se aplauz koji se u jednom trenutku ujednačio i trajao sve dok članovi hora nisu napustili crkvu, a takođe su i dva člana žirija (prot. Šaškov i prot. Bolgarski) ustali i aplaudiraliiako to nije po pravilima festivala. Istog dana u 18:00sati, u koncertnoj saliKulturnog centra, SPDJedinstvo je održalo koncert u trajanju od 25 minuta, zajedno sa horom katedralnog hrama iz Minska i horom Akademije „Glinka“ iz Kijeva, gdje se predstavio sa novim programom sastavljenim od duhovnih i svjetovnih kompozicija sa prostora Balkana. Na kraju dana hor je bio gost na večeri kod Visokopreosvećenog arhiepiskopa Grodnjanskoh g. Artemija zajedno sa horovima iz Rusije, Poljske i Rumunije.

Trećeg dana hor je bio počašćen da pjeva na centralnom dijelu sv. Liturgije (od Iže heruvimi do zaključno sa Oče naš i pričesnom pjesmom Tjelo Hristovo)uPokrovskom katedralnom sabornom hramu, sa glavne horske galerije. U 13:00sati hor je bio na koncertu proglašenja nagrada u tzv.„Dramatičeskom teatru“ na kojem je saznao da je dobio nagradu – LAUREAT DRUGOG STEPENA u kategoriji crkvenih horova između 35 horova u svojoj konkurenciji. Na koncertu, po odluci žirija, hor je još jednom otpjevao kompoziciju N. Knjžainske – O preblagi, tihi Učitelju.Član žirija prot. A.Šaškov je obrazložio nagradu i prenio stav žirija:„da smo za 17 godina postojanja festivala najbolji hor, koji je došao sa prostora Balkana,da svakom godinom festival raste u kvalitetu i da horovi koji su ih ranije oduševljavali sada ne bi ušli u konkurenciju za takmičenje,da smo veoma kvalitetan hor koji je na njih ostavio velik,silan utisak, da njihova srca zastaju dok pjevamo, i da smo hor koji veoma vješto prelazi iz fortea u pijanisimo i da smo osvojili istu nagradu kao i kamerni hor njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila iz hrama Hrista Spasitelja“.

U povratku hor je obišao i Varšavu, glavni grad Poljske.

Veliku zahvalnost hor Jedinstvo iskazuje svešteniku Ivanu Gladunu koji je sve vrijeme bio sa nama, i o nama i našim potrebama brinuo kao brižni roditelj. Nadamo se da ćemo se dostojno zahvaliti o. Ivanu i uzvratiti gostoprimstvo već sledeće godine kada će hor proslaviti svoj jubilej, 180 godina rada i postojanja, kaže se u saopštenju SPD Jedinstvo.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije