15 C
Kotor

Slušaj online radio

Nagrada “Branko Ćopić” za roman Jedro nade

Jedro nade-Nikola Malović
Jedro nade-Nikola Malović

Povodom 100-godišnjice od rođenja Branka Ćopića, sutra se u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti dodjeljuje nagrada „Branko Ćopić“ našem Bokelju, književniku Nikoli Maloviću, njegova 10. po redu, za roman Jedro nade, „delo visoke umetničke vrednosti“ – kako se navodi u obrazloženju žirija sastavljenog od pet akademnika.

Iz hercegnovske Knjižare So saznali smo da će se sve tri ovogodišnje nagrade („Borisav Pekić“, „Pečat vremena“ i „Branko Ćopić“ simbolično zaliti na 11-im po redu Danima Knjižare So, dvodnevnoj fešti koja i ove godine počinje 12. jula, dakle za mjesec dana.

Dok se ne steknu uslovi da se nazdravi najnagrađivanijem domaćem romanu u 2014. godini, donosimo Preporuke za čitanje naredne sedmice…

Plavo, gotovo prozirno Rju Murakamija brutalna je pripovijest o izgubljenoj mladosti. Murakami nam snažnim slikama dočarava japanski lučki grad u blizini američke vojne baze i u njemu grupu prijatelja zarobljenih u destruktivnom začaranom krugu seksa, droge i rokenrola. Roman gotovo da i nema zaplet, ali sirova i često nasilna proza, potpuno oživljava ove likove i njihova iskustva pred našim očima, i vodi nas u vrtoglavu vožnju kroz stvarnost i halucinacije, njihove uspone i padove. Za ovaj roman autor je dobio prestižnu književnu nagradu Akutagawa i smjesta postao bestseler. Plavo, gotovo prozirno magična je kombinacija egzotike, erotike i genijalne književne tehnike. Izdavač je Booka.

Sabrina autora Milana Mitrovića ili „povijest jedne ljubavi“ izuzetna je knjiga, prije svega zato što je

Sabrina
Sabrina

pisac, kao što je svojevremeno Bora Stanković ovjekovječio Koštanu, učinio besmrtnom Sabrinu, legendu beogradskog striptiza. Priča je ovo o djevojci koja je živjela za slobodnu ljubav, koja je voljela koga je htjela i koja je tu ljubav bila u stanju mijenjati ako joj je tako bilo po volji. Izdavač je Lom.

Ponekad pomalo sjetan, ponekad vrtoglavo zabavan i duhovit, roman Sto dana sreće Fausta Bricija podsjeća nas na beskrajnu dragocjenost života. Sklonog ljubavnim avanturama, nesavršenog ali šarmantnog Luča Batistinija žena je izbacila iz kuće. Život mu se, međutim, ne bi mnogo promijenio da nije saznao kako je obolio od oblika raka koji ne može da se liječi. Tako počinje posljednjih sto dana Lučovog života u kojima se mora pobrinuti za porodicu, povratiti ljubav svoje žene i s mnogo poleta uživati u svakom preostalom trenutku. U ovoj kratkoj životnoj avanturi Lučo će otkriti istinsku vrijednost starih prijatelja i steći neke nove, i prije svega, postaće čovjek kakav je oduvijek trebalo da bude. Izdavač je Laguna.

Oklopno srce
Oklopno srce

Oklopno srce još je jedan vrhunski tliler Ju Nesbea pun uranjanja u dubine psihe, napetih obrta i oštroumno osmišljenog toka radnje. Dvije žene pronađene su mrtve u Oslu. Policiju zbunjuju ubodne rane u njihovim ustima jer su nanijete iznutra. Odjeljenje za krvne delikte šalje Kaju Sulnes u Hongkong. Njen zadatak je da uđe u trag Hariju Huleu, jedinom norveškom stručnjaku za serijske ubice, ali taj policajac sklon alkoholu krije se negdje u milionskom gradu od utvara iz nekadašnjih istraga, sjećanja na ženu koju voli i utjerivača dugova.U međuvremenu, broj žrtava raste i Hari se nevoljno priključuje istrazi. Izdavač je Laguna.

Eleonora i Park autorke Rejnbou Rauel bestseler je koji je obilježio proteklu godinu. Ovo je priča o dvoje buntovnika čiji putevi su se ukrstili na čudesan način. Oboje vrlo dobro znaju da prva ljubav nikad ne traje vječno, ali su dovoljno hrabri i očajni da ipak pokušaju da to i ostvare. Kad Eleonora bude srela Parka, i mi se susrećemo s našim prvim ljubavima i svim teškoćama koje one donose. Eleonora i Park roman je o tinejdžerima, ali je tema univerzalna da će svako ko je išao u srednju školu moći da se poistovjeti sa našim junacima koji se bezgranično vole i vjeruju da mogu prevazići prepreke koje im stoje na putu. Izdavač je Dereta.

Knjiga Druženje, izlasci i zabavljenje nudi pravila lijepog ponašanja za tinejdžere. Oni mogu saznati kako da se upoznaju sa ljudima i da ostave dobar utisak, kako započeti razgovor, kako slušati i steći nove prijatelje? Koji su učtivi načini rješavanja problema? Šta da se kaže kad neko vrši pritisak da se uzme droga? Kako pozvati nekoga na izlazak, te kako prihvatiti poziv za izlazak? Šta raditi kad dođe vrijeme za raskid? Šta ukazuje na to da je osoba u vezi u kojoj je partner zlostavlja? Ova knjiga, koja savršeno staje u ranac, puna je korisnih savjeta. Uz to je i zabavna, pa se može naučiti lijepo ponašanje a da to učenje ne bude smrtno dosadno. Izdavač je Kreativni centar.

50 logičkih grešaka za koje treba da znate Predraga Stojadinovića dragocjen je priručnik, prvi ovakve vrste na našem jeziku, koji će izoštriti čitaočev osjećaj za logiku i omogućiti da lakše otkrijemo intelektualne i druge prevare, ali i da sami postanemo uspješniji i ubjedljiviji sagovornici koji pošteno i argumentovano iznose svoje stavove. Izdavač je Heliks.

U knjizi Maslinarstvo u vrstu i u voćnjaku autora Santea Višiota nalazi se sve ono što bi trebalo da se zna o njezi, zaštiti i berbi maslina. Uzgajanje masline može pružiti velika zadovoljstva. Prije svega potrebno je odabrati primjereno zemljište, utvrditi koja je klima najbolja, voditi računa o gnojenju i navodnjavanju te primijeniti mjere prevencije i zaštite od bolesti i parazita. Nakon toga potrebno je pobrinuti se za ispravnu berbu plodova, poznavati načine proizvodnje ulja i kako se masline konzerviraju. Izdavač je Leo-Komerc.

U doba posta valja prelistati i teološku literaturu. Knjiga Carostavnik kroz paralelno izlaganje žitija i istorijskih dokumenata na kojima su ona zasnovana, govori o podvigu svetih Carskih Mučenika, svetog Patrijarha Tihona Ispovjednika i o tajnom životu Katakombne Crkve u Rusiji. Ovo je knjiga o plamenoj vjeri, nepostidnoj nadi i beskrajnoj ljubavi i odanosti. Izdavač je Artprint.

Najčitanije