7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nadaju se da će se pojaviti „Qatari Diar“

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Opština Tivat raspisala je juče javni poziv za prodaju pet svojih zemljišnih parcela u zaleđu uvale Pržna – Plavi horizont, u kojoj je državni investicioni fonda katara „Qatari Diar“ trebalo da gradi luksuzni hotelsko—turistički kompleks ranga pet zvjezdica. Katarci su krajem avgusta, objavili da „problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem, trenutno čine projekat na lokaciji Plavi horizont neodrživim“, zbog čega ga obustavljaju i postepeno se povlače iz Crne Gore. Vlada je na to reagovala 4.septembra donoseći odluku o ekspropijaciji 8 privatnih zemljišnih parcela u zaleđu uvale, površine skoro 8,9 hiljada kvadrata i davanjem „prethodne saglasnosti“ Opštini Tivat da proda svojih pet parcela površine nešto preko 2,5 hiljada kvadrata po početnoj cijeni od 75,42 eura po kvadratu.

U javnom pozivu za prodaju tih parcela koji je danas objavljen, Opština Tivat je navela da je njihova namjena prema Prostorno-urbanističkom planu Tivta koji važi do 2020, turizam, te da je ukupna početna cijena na licitaciji 192.019,32 eura. U odluci o prodaji koja je išla na sjednicu Skupštine opštine 10.septembra na koju su odbornici morali da daju saglasnost, međutim, stoji da se samo dio tog zemljišta nalazi u zoni koju PUP predviđa za turizam, a ostatak je u zoni koja je označena kao „agrikulturni pejsaž“ i „zaštitne šume“.

Pravo učešća na licitaciji imaju svi koji uplate depozit u visini od 15 odsto početke cijene,što iznosi 28.802,90 eura, a upravo toliko iznosi i minimalni licitacioni korak u postupku javnog nadmetanja.

Licitacija na kojoj tivatski opštinari i Vlada žarko žele da se pojave predstavnici „Qatari Diara“, održaće se 16.oktobra sa početkom u 10 sat u zgradi tivatske Opštine.

Najčitanije