11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacrt plana upravljanja – Veliki gradski park Tivat

Gradski park Tivat - izložba
Gradski park Tivat – izložba

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, utvrdio je Nacrt Plana upravljanja za spomenik prirode „Veliki gradski park“ u Tivtu. Ovaj dokument kojim je za upravljača parkom određeno preduzeće „Komunalno“ Tivat, danas je stavljen na javnu raspavu koja će trajati do 24.avgusta.

Centralni okrugli sto o Nacrtu plana upravljanja jednim od najvrijednijih objekata prirode i urbanog nasljeđa Tivta, održaće se 20.avgusta u zgradi Opštine, sa početkom u 17 sati. Javnu raspravu organizuje Seketarijat za ureženje prostora i zaštitu žvotne sredine Opštine Tivat kome svi zainteresovani do 24.avgusta mogu dostaviti svoje primjedbe i sugestije.

Veliki gradski park u Tivtu je jedan od najstarijih i najvećih parkova u Crnoj Gori. Osnovao ga je 1892. godine admiral Austrougarske mornarice Maximilian Daublebsky von Sterneck, a izgradnjom su rukovodili komandanti austrougarskih ratnih brodova, o čemu svjedoči natpis na spomen obilježju koje se nalazi u parku. Veliki gradski park je tada nosio naziv „Mornarički park“, a po Sterneckovoj naredbi, komandanti brodova prilikom povratka u Tivat sa putovanja širom svijeta, donosili biljke koje su u parku sađene.

“Mornarički park” je nastao uporedo sa osnivanjem baze austrougarske ratne mornarice “Arsenale Filiale Teodo”,a pored toga što je park uljepšavao prostor oko tek podignutog Arsenala, služio je za rekreaciju i odmor mornara i zaposlenih. U jednom dijelu parka je nekada bilo tenisko igralište koje je bilo u funkciji od zasnivanja parka do II svjetskog rata, da bi kasnije ovdje bio napravljen teren za košarku i za mali fudbal. Svojim položajem Veliki gradski park dominira prostorom centralne zone Tivta i sastavni je dio najreprezentativnijeg dijela grada.

Gradski park u Tivtu zaštićen je 1968. godine Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode kao hortikulturni objekat.

Gradski park Tivat - izložba
Gradski park Tivat – izložba

Najčitanije