17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalni praznik Švajcarske u Luštica Bay-u

Povodom Nacionalnog praznika švajcarske konfederacije, švajcarski investitor u Crnoj Gori, kompanija Luštica Development i ambasada Švajcarske u Crnoj Gori i Srbiji u subotu su organizovali prijem za zvanice iz javnog, političkog i diplomatskog života u kompleksu Luštica Bay na Luštici.

Brojne zvanice pozdravili su ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh /Jean-Daniel Ruch/, i Daren Gibson /Darren Gibson/, izvršni direktor kompanije Luštica Development koja razvija turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima nadomak Tivta.

Obučena u nacionalnu nošnju, premijerni koncert održala je mlada Fani Kencih (Fanny Känzig), četrnaestogodišnja švajcarska umjetnica svirajući alpski rog, nacionalni švajcarski instrument.

Gosti i zvanice tokom druženja bili su u prilici probati specijalitete švajcarske kuhinje, kao što su čuvene bijele kobasice i švajcarski sir, kao i sladoled, kafu i čokoladu, koje su obezbijedili sponzori švajcarske kompanije Nestle i Barry Callebaut SEE iz Beograda.

Švajcarska konfederacija, stara 724 godina, koja ima 26 kantona, praznik slavi 1.avgusta kada je Ambasada organizovala svečani prijem u Beogradu.

Više na našim fotografijama sa proslave i kako Luštica Bay danas izgleda….

Luštica Bay – proslava nacionalnog dana Švajcarske - Fani Kencih
Luštica Bay – proslava nacionalnog dana Švajcarske – Fani Kencih

Alpski rog sa Luštice – Fani Kencih

Fani Kencih svira nacionalne švajcarske melodije i jedan je od najmlađih umjetnika na ovom instrumentu. Počela je da svira alpski rog sa 12 godina.

Nije bilo lako pronaći profesora za alpski rog, pa je za njeno muzičko obrazovanje najzaslužniji Filip Holcer, kod koga je pohađala časove u jednom selu nedaleko od mjesta Kur u kome živi. Istovremeno, mlada regionalna umjetnica, Jesana Nemic, joj je davala časove solfeđa. Počela je da svira pred publikom samo nekoliko mjeseci nakon prvih časova.

Danas je rado pozivaju da svira na koncertima povodom nacionalnog praznika, raznih otvaranja i manifestacija. Učestvuje na festivalu muzičara alpskog roga u Nandazu koji okuplja 150 duvača iz Švajcarske, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije pa čak i Amerike.

U tradicionalnoj nošnji i uz svoj omiljeni instrument, ona gotovo svakog vikenda putuje u različite djelove Švajcarske gdje je dočekuju ljubitelji ove muzike.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije