16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalna flota prošle godine porasla

Brod Bar
Brod Bar

Nacionalnu trgovačku flotu koja vije zastavu Crne Gore čini 75 plovila raznih kategorija sa ukupno 140.595 bruto-tona – pokazuju podaci iz najnovijeg „Rehistra brodova“ Uprave pomorske sigurnosti Crnme Gore. U toj publikaciji objavljeni su tehnički i podaci o vlasništvu nad svim brodovima upisanim u Registar trgovačkih brodova Crne Gore sa stanjem na dan 31. decembar 2014.

Zahvaljujući upisu dva nova teretna broda kompanije „Barska plovidbe“, nacionalna trgovačka flota prošle godine je značajno porasla. Brodovi za prevoz rasutog tereta „Bar“ i „Budva“ od po 24.351 bruto-tonu, izgrađeni su prošle godine u brodgradilištu „CSC Jinling“ u kineskom gradu Nanjingu, a sa jeseni 2014, stavljeni su u komercijalnu upotrebu i pridružili su se sličnim brodovima „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ koje je 2012 u Šangaju izgradila kompanija „Crnogorska plovidba“ iz Kotora. Pored ova četiri tzv.handy-size bulk carrier-a, u crnogorskoj trgovačkoj floti je još samo jedan teretni brod u međunarodnoj plovidbi – mali teretnjak „Pop Reefer“ od 1.785 tona, podgoričke kompanije „Fab Live“.

U Registru brodova UPS Crne Gore upisano je i 11 remorkera sa ukupno 1.210 tona, 12 ribarskih brodova sa ukupno 855 tona, 23 putnička broda sa ukupno 2.126 tona, šest trajekata sa 1.548 tona, dva plutajuća doka Jadranskog brodogfradlišta Bijela sa 37.419 tona, te ukupno još 17 drugih plovila – plovnih dizalica, pontona, barži, klapeta i plovila državnih službi, sa ukupno 2.164 tone.

Iako su crnogorske kompanije lani kupila još nekoliko značajnih novijih polovnih plovila u inostranstvu, zanimljivo je da ona nisu upisana u domaći, već u strane registre. Tako se hidrograđevinskom plovilu „Jovan“ od 296 tona i velikoj plovnoj dizalici „Briv 2“ kompanije „Yu Briv“ iz Kotora, a koji viju zastavu Moldavije, lani pridružilo i mali remorker „Vruljica“ te dvije velike i moderne barže od kojih je jedna samopodizna, tzv. jack-up barža koja se na metalnim pilonima, kao naftna platforma, osloni na dno i podigne iz mora. Ta polovna tri plovila koja je „YU Briv“ lani kupio od kompanije „Konstruktor“ iz Splita, dobila su nova, malo izmijenjena imena, ali ih je kotorska kompanija iz poslovnih razloga, nije uoisivala u crnogorski, već ih je ostavila upisane u hrvatski registar brodova.

Inače, što se domaće flote tiče, pored dva prošlogodišnja najvažnija, teretnjaka „Barske plovidbe“, noviteti u trgovačkoj floti koja vije zastavu Crne Gore su putnički brod „Marija D“ od 136 tona, te 26 metara dugi ribarski brod „Barba“, upisan na kompaniju „Barba Fish“ iz Tivta.

Najčitanije