13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Solilima posmatrali, postavljali kućice i učili o pticama

U saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i Zelenim timom opštine Tivat danas je u specijalnom floristčko faunističkom rezervatu Solila održan edukativni čas učenicima Osnovne škole „Drago Milović“ iz Tivta II4 razreda i Osnovne škole „Sutjeska“ iz Podgorice.

O tivatskim Solilima kroz istoriju, njihovom značaju za ptice, migratornom staništu, flori i fauni, vrstama koje se trenutno mogu vidjeti na ovom lokalitetu govorio je ornitolog Darko Saveljić iz CZIP Crne Gore.

Osim što su učili o pticama i njihovm značaju učenici su posmatrali brojne vrste koje se mogu vidjeti u Solilima, hranili ptice i postavili nekoliko kućica za gniježdenje modrovrane.

Iz CZIP obavještavaju da je oko 100 kućica za gniježđenje modrovrane postavljeno je širom Crne Gore na staništima koja su u literaturi i u dosadašnjim istraživanjima označena kao potencijalno interesantna za ovu vrstu i onim na kojima je do sad ova vrsta utvrđena.

Kućice su označene brojevima. Molimo stanovništvo da kućice ne uklanja, ne uznemirava  vrste koje u njima gnijezde i da o eventualnim problemima sa kućicama, kao što je njihovo uklanjanje, potencijalno uklanjanje drveta na kojem su kućice i sl, informišu Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Pozivamo sve ljude dobre volje da ovu vrstu ostavimo na miru tokom njenog boravka na teritoriji Crne Gore kako bi od naše zemlje mogli napraviti Evropsku destinaciji za posmatrče ptica kojima je ova vrsta poslastica – poručuju iz CZIP.

Kućice su postavljene na Tivatskim solilima, Sutorini, Šaskom jezeru, Solani, Paratuku, Buljarici, Marezi, Kujavi, Frutku kao i na plavnim livadama Skadarskog jezera između sela Kurilo i Bijelo Polje.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije