Na današnji dan najteži napad na Dubrovnik…

Na današnj dana prije dvdeset i tri godine blagdan Svetog Nikole, 6. prosinca 1991. godine ostat će zauvijek zapisan u istoriji Dubrovnika kao jedan od najtežih i najgorih.

Tog petka pripadnici srpsko-crnogorskih postrojbi tzv. JNA, pojačani četničkim dobrovoljcima i potpomognuti ratnim avionima i brodovima ratne mornarice smještenim u Boki Kotorskoj napali su Dubrovnik svim raspoloživim sredstvima.

Za vrijeme napada poginulo je 19 branitelja i civila, a 60 ljudi teže je ili lakše ranjeno. Osim ljudskih žrtava ogromna je bila i materijalna šteta. Na povijesnu gradsku jezgru palo je više od hiljadu granata, oštećeno je više od 460 zgrada, a devet dubrovačkih palača nestalo je u požaru izazvanom napadom agresorske srpsko-crnogorske vojske.

Napad na Dubrovnik
Napad na Dubrovnik

Snimajući kako razaraju njegov Grad na današnji je dan poginuo dubrovački fotograf Pavo Urban. Bile su mu tek 23 godine. Dogodilo se to u jeku najžešćih napada na Dubrovnik i bitke za Srđ.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.