16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Za MYBA-u se prijavilo preko 90 agenata, brokera i 17 megajahti

Sajam superjahti
Sajam superjahti

Za drugi po redu „MYBA“ sajam superjahti i čarter industrije koji će se početkom septembra održati u luksuznom nautičkom naselju i marini Porto Montenegro u Tivtu, do sada se prijavilo 17 megajahti i 92 brokera, agenta i predstavnika firmi koje se bave pružanjem usluga u jahtingu iz cijelog svijeta.

Sajam čiji je osnovni cilj da se po završetku špica glavne nautičke sezone sretnu brokeri, agenti i ostali učesnici u lancu industrije iznajmljivanja i prodaje mega i super jahti, kao i predstave i obiđu neka od plovila koja se nude u čarter, organizije se u saradnji Porto Montenegra i prestižne međunarodne asocijacvije brokera MYBA, a svoje premijeru imao je lani.

Nautičku manifestaciju koja će svoje drugo izdanje ove godine u Tivtu imati od 2. do 5. septembra, Yachtingpages.com uvrstio je na listu top-pet novih jahting sajmova u svijetu, stavljajući ga iz bok sa Singapore Yach Show sajmom u Singapuru, China Internationa Boat Show u Šangaju, Sanctuary Cove Internatuional Boat Show u istoimenom prestižnom nautičkom centru južno od Brizbejna u Australiji i Qatar International Boat Show sajmom u Dohi.

MUBA Pop Up Superyacht Show u Tivtu
MUBA Pop Up Superyacht Show u Tivtu

U odnosu na 76 prošlogodišnjih učesnika, ovogodišnja do sada prijavljena 92 agenta i brokera pokazuju da tivatski sajam ima svoje stabilno mjesto među profesionalcima koji rade u izuzetno brzo rastućem biznisu čarterovanja mega i super jahti na Jadranu i u regionu istočnog Mediterana. Tako su i ove godine među učesnicima sajma neka od najjačih imena te industrije poput kompanija Fraser, Burgess, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson, Y.CO, IYC i Blue Water. Među 17 do sada prijavljenih jahti najmanja je 24 metra duga jedrilica “Kirke”,  a  najveća je 58-metarska motorna jahta “Lord of the Seas”. Učesnici sajma su i neki brodovi koji se unazad par godina redovno pojavljuju u Crnoj Gori odakle najčešće i poćinju svoje čartere po Jadranu i Egeju, poput 33-metarske “Lady Sunshine”, 41 metra duge “Riane” ili 50 metara duge jahte “Joy Me”.

Brokeri koji su bili na lanjskom, ili će učestvovati na ovogodipnjem izdanju “MYBA Pop Up Superyacht Show-a” u Tivtu, u izjavama specijalizovanim medijima, slažu se da je riječ o jednom od najbolje organizovanih specijalizovanih “biznis sreće biznis” događaja u ovom dijelu Evrope i da, imajući u vidu atraktivnost jadranske obale za krstarenje te povoljnosti koje jahting industrija uživa u CrnojGori, ovaj sajam ima veliki značaj.

Do sada najveca prijavljena jahta LORD OF THE SEAS
Do sada najveca prijavljena jahta LORD OF THE SEAS

“Na ovom sajmu imate prilike da lično pogledate jahte koje kao broker, obično i ne vidite u praksi a iznajmljujete ih drugima.Drugi vrlo važan aspekt  je to što imate priliku da obiđete najbolju marinu u regionu i vidite dio prirodnih i kultunih ljepota koje ovdje dovode naše klijente. Sve više naših čarter-putovanja za Hrvatsku ili Grčku, kreće upravo iz Crne Gore jer ovdje nema naplate PDV-a na iznajmljivanje jahti.”-kaže Tove Džonson iz kompanije Fraser Yachts.

“Crna Gora i Hrvatska ove su godine zabilježile značajan porast obima posla na tržištu čartera jahti jer klijenti koji dolaze na Istočni Mediteran preferiraju ove dvije države, u odnosu na Tursku zbog nastabilnosti u toj zemlji. Te okolnosti čine Crnu Goru idealnim mjestom za predstavljanje jahti koje se ovdje nude u čarter, a sve više takvih brodova ovdje uzima svoju stalnu bazu. Flota koju mi nudimo u čarter, već se ovdje duplirala, tako da je veoma logično da na sajam dolazi i sve više brokera koji žele bolje upoznati te brodve, lokalne prilike i samu destinaciju.”- kaže Adelhajd Čirko, direktor čartera u kompaniji Ocean Independence.

Izvor:S. L.

Najčitanije