14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej, zadužbina Štumberger se ponovo otvara

Baošić Stari-Kapetan
Baošić Stari-Kapetan

Nakon skoro 20 godina danas će biti otvoren za posjetioce Dom starog kapetana Miroslava Štumbergera u Baošićima, javlja radio Herceg-Novi.

Pomorski kapetan Miroslav Štumberger je kuću i vrijednu imovinu ostavio MZ Baošići. Kapetan je šezdesetih godina prošlog vijeka svoju kuću, kao svojevrstan privatni muzej, otvorio za posjetioce.

Nakon njegove smrti imovinom je, u skladu sa željom ostavioca, upavljao zadužbinski odbor koji je formirala MZ Baošić. Tako je bilo sve do Odluke Skupštine opštine Herceg Novi od 2001., kada je upravljanje imovinom zadužbine povjereno JU „Muzej i Galerija“ Herceg Novi.  Bilo je i ranije pokušaja, ali ne i sredstava da se ovaj zanimljiv objekat stavi u funkciju  jer je  godinama bio   zatvoren, zaboravljen, a nekoliko puta i opljačkan.

Tek ove godine obavljena je sanacija i uz sredstva koja je obezbjedila opština   zamjenjene su  škure, sređene i ofarbane  ograde,   očišćena bašta, obavljena deratizacija,  električarski radovi, a krečenje i farbanje stolarije doprinijelo  ljepšem izgledu doma koji je oduvijek plijenio pažnju i gostiju i mještana.

Eksponati koji su proteklih godina na neadekvatan način bili smješteni u kancelarijama Mjesne zajednice Baošići  vraćeni su  u ovaj neobični   Muzej, koji je konačno opet spreman da primi posjetice. Program povodom otvaranja Doma Starog kapetana  planiran je večeras u 20 sati a učestvuju književnica Bosiljka Pušić, ženska klapa „Fortuna“, profesor solo pjevanja Jovana Ražnatović i pijanista Đuro Poznanović.

Najčitanije