Muzej grada Perasta – Priča o jednom topu

Mletački falkonet

Među bogatom zbirkom oružja, od hladnog (mačevi, jatagani, sablje ) do vatrenog (puške, kubure, topovi) u Muzeju grada Perasta čuva se i top tipa falkonet, koji je poznat kod Peraštana kao “zelenko”,  po boji patine koja ga je prekrivala stoljećima.

„Top je poklon mletačkog Senata Peraštanima, kako bi se učili pucati, priča je koju smo naslijedili i koju prenosimo posjetiocima. Predavanje koje organizujemo, upravo je posvećeno ovom predmetu, ovoga puta zasnovano na naučno-istraživačkom  radu mr. Elvire Sorić,  iz Omiša, koja će nam kao rezultat njenog istraživanja predstaviti naš top kao predmet od izuzetne vrijednosti i  kao jedini top tipa falkonet sačuvan na istočnoj jadranskoj obali.

Za ovaj predmet, koji je datiran u 16. vijeku,  sa sada već izvjesnijim livničarima i sa elementima koji ga dovode u red veoma cijenjenog i nažalost sada malo očuvane vrste vatrenog oružja, možemo sa ponosom konstatovati da će se uvrstiti u red kulturnih dobara od nacionalnog značaja.

O njegovim livničarima, vremenu nastanka, oznakama na njemu koje upućuju čak i  na cijenu, putu do Perasta, i ostalim osobenostima topa, bićemo u prilici da čujemo na predavanju,  koje će se održati u Muzeju grada Perasta, u petak 29. septembra  sa početkom u 19 sati“- poručuju iz Muzeja grada Perasta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.