18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta – Izložbom zaokružio uspješnu 2014.

Photo: Radio Kotor
Photo: Radio Kotor

Retrospektivna izložba kataloga, plakata, fotografija i promotivnog materijala, otvorena je sinoć u Muzeju grada Perasta na proslavi ove ustanove, upriličenoj povodom završene uspješne radne godine.

“Ovoj je godina u kojoj je veliki broj posjetilaca obišao Muzej grada Perasta, gdje se dogodio zavidan broj vrijednih dešavanja. U toku 2014. godine u Muzeju grada Perasta bilo je 26 događaja, od izložbi, koncerata, okruglih stolova do promocija knjiga, stručne literature i časopisa.

Ne mogu da ne spomenem I vrijedne događaje u drugim jedinicama OJU Muzeji Kotor. Tako bi izdvojio brojne izložbe I događanja u našoj Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Od avgusta ove godine u sklopu OJU MuzejiKotor se nalazi I izvanredno zdanje crkveSv. Pavla, koja je ove jeseni bila domaćin izložbi “Djelo za sjećanje” JanisaKunelisa, jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika tzv “arte povera”.Ovaj događaj je sigurno urezao ime OJU Muzeji Kotor na kulturnoj karti Evrope” kazao je direktor Andro Radulović.

U narednoj godini OJU Muzeji Kotor planira da više pažnje posveti fondu eksponata Muzeja grada Perasta I Galerije Solidarnosti pa će izložbena djelatnost biti usmjerena u tom pravcu najavio je Radulović.

“Večerašnja izložba, na kojoj su predstavljeni katalozi, plakati i pozivnice samo je dio osvrta na aktivnost našeg kolektiva. Na jednom mjestu prikazali smo dio brojnih dešavanja koja su ostavila traga u kulturnom životu Perasta u protekloj godini.

Photo: Radio Kotor
Photo: Radio Kotor

Naš grad je vječita kulturna inspiracija i kao takav predstavlja nepresušni izvor tema kojima se možemo baviti. Muzej grada Perasta će nastaviti da organizuje izložbe u budućnosti kojima će mlade naraštaje afirmisati, a dati omaž istaknutima.

Takođe, naš obimni muzejski fond koji do sada nije dobio dovoljnu javnu promociju, dobiće zasluženo mjesto kroz razne tematske izložbe u narednoj godini.

„Nije umjetnost u tome što prikazujemo nove stvari, nego u tome ako ih prikazujemo kao novost”, rekao je italijanski pjesnik Ugo Foscolo, a naša misija je da umjetnost bude aktuelna, izložbe posjećene, a istorija poštovana”, kazala je otvarajući izložbu dokumentaristkinja Muzeja grada Perasta, Mirjana Vukasović.

U muzičkom dijelu nastupila je sopranisitica Milica Lalošević uz klavirsku pratnju pijaniste Dejana Krivokapića.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije