17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta – izložbom o pomorskoj porodici Širović obilježen Dan nezavisnost

“Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate” – naziv je izložbe koja je otvorana u subotu u Muzeju grada Perasta povodom proslave desetogodišnjice nezavisnosti državnosti Crne Gore i međunarodne manifestacije “Noć muzeja”.

Brojne goste i zvanice u ime OJU “Muzeji Kotor“ pozdravio je direktor Andro Radulović. O postavci je govorila autorka etnološkinja Danijela Đukić, kustos kotorskog pomorskog muzeja u penziji Petar Palavršić i kustosica Dragana Lalošević.

Direktor OJU “Muzeji” Andro Radulović kazao je  da ovom  izložbom upravo žele osvijetliti postojanje jedne Peraške porodice, za koju je  material korišten najvećim dijelom iz arhivskog fonda Muzeja grada Perasta i Muzeja porodice Visković.

„Zalaganjem autorice izložbe mi danas imamo priliku da se pobliže upoznamo ne samo sa porodicom Širović, već da sagledamo i Perast u tom periodu kroz djelo i život članova ove peraške porodice” – kazao je Radulović.

Perast - Izložba o porodici Širović
Perast – Izložba o porodici Širović

„Izložba predstavlja članove porodice Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog Lojda, ali i članove porodice koji su, i kao pisci, svojom riječju i djelom, ostavili dubok i neizbrisiv trag u istoriji svog grada. Na izložbi su prikazane fotografije, pisma, arhivska građa, model jedrenjaka, slike jedrenjaka i portret Martina Širovića.

Članovi porodice Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomate. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u spisima opštine Perast iz XVIII vijeka.

Na izložbu su predstavljeni članovi porodice Širović, pomorski kapetani na jedrenjacima, kapetani austrijskog „Lojda“. Krajem XVII vijeka mletačka vlada je povjerila zapovijedništvo velikih ratnih brodova Peraštanima, nakon čega slijedi niz peraških imena na ovoj funkciji, među kojima se pominje i Božo Širović. On je zapovijedao jedrenjakom „Fede Guerriera“.

Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške porodice, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao rezultat istraživačkog timskog rada” – kazala je između ostalog autorka izložbe kustosica Danijela Đukić.

Perast - Izložba o porodici Širović
Perast – Izložba o porodici Širović

Kustos kotorskog pomorskog muzeja u penziji Petar Palavršić, danas sigurno najbolji poznavalac bokeljskog pomorstva u svom govoru istakao je da porodicu Širović kroz arhivsku građu možemo pratiti od XVII vijeka.

„Prvi kapetan koji se pominje od 1713 – 1720. je Marko Širović koji je plovio svojim fregadunom, jedrenjakom sa tri jarbola koje su tada u Boki imalai samo Peraštani.

U isto vrijeme Vicko Širović plovi sa tartanelom, kasnije nabavlja veći brod. U toku plovidbe dva puta gubi brod u napadu ulcinjskih gusara. U mletačkom periodu spominje se još sedam Širovića svi na velikim brodovima toga doba:polakama, kekijama, brigantinima.

Perast - Izložba o porodici Širović
Perast – Izložba o porodici Širović

Pomenimo kapetana Antuna Širovića, pok Martina koji 1791. godine je krcao žito u Ankoni za Marsej, šest godina kasnije uvršten je u plemiće Perasta. Široviće pratimo na 12 raznih jedrenjaka u mletačkom periodu. Duži prekid u plovidbi za vrijeme Napoleonovih ratova osjetilo se i kod kapetana Širovića, pa tako samo Vijeka i Stefana Širovića nalazimo u plovidbi poslije 1814.“ – kazao je između ostalog Petar Palavršić.

U muzičkom dijelu programa nastupile su profesorice ŠOSMO ,Vida Matjan” iz Kotora, Angela Mijušković (flauta) i Ljiljana Karadžić (klavir).

Više fotografija na našoj facebook stranici.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije