16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba – Muranov nakit koji je nastao u Kotoru

„Zahvaljujući Zajednici Italijana Crne Gore i pravom odabiru ljudi koji su u Veneciji završili kurs obrade murano stakla, među kojima je i Angelina Janković, taj dio tradicije prensen je u Kotoru.

Ovde smo večeras zbog Angeline kako bi podržali njen rad, koja je za vrlo kratko vrijeme uspjela savladati ovu vrstu umjetnosti, jer raditi sa muranom staklom znači raditi sa staklom koje ima dušu. Ona je za kratko vrijeme uspjela uraditi mnogo“ kazao je Bruno Giuzeppe Moretto, predsjednik Asocijacije Venecijanaca u svijetu, na sinoćnom otvaranju izložbe „Muranov nakit iz umjetničke radionice Angeline Janković” u Pomorskom muzeju Kotor.

Autorica izložbe vidno uzbuđenja zahvali se Zajednici Italijana u Crnoj Gori i Asocijacije Venecijanaca u svijetu koji su joj omogućila da talenat i umjetnost koju stvara razvije u Veneciji, kao i Pomorskom muzeju iz Kotora koji je priredio izložbu.

„Mnogo je teže stjanje pred Vama, tražiti riječi zahvalnosti. Lako je kada sam sama i kada smišljam oblike, kombinujem boje, grijem staklo, čekam da zablista figurica, perla u svom konačnom sjaju. Tada nema mjesta tremi…“- kazala je između ostalog Janković.

Izložbu je otvorila kustos etnolog Jelena Karadžić, koja je podsjetila da je vjekovima u Kotoru bilo razvijeno zanatstvo. Kotor je primo brojne zanatlije i ostavio prepoznatljivi trag u umjetničkim zanatima.

„Arhivski podaci iz prve polovine 14.vijeka svjedoče da u Kotoru radi 31 zlatar, 25 obućara, 22 zidara i kamenorezca, kovači, stolari, krznari 23 različita zanata. U Kotoru danas postoji ideja o oživljavanju Zanatske ulice.

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti nakit Angelina Janković koji je nastao u Kotoru i predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog“ – između ostalog kazala je otvarajući izložbu kustos Jelena Karadžić

U muzičkom dijelu programa nastupila je Jovna Mršulja, flauta, učenica Muzičke škole „Vida Matjan” iz Kotora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije