13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Multietnički i multikonfesionalni sklad Kotorana – Budućnost evropske CG

Proslava Dana opštine Kotor 21. novembar, tradicionalno je započela uz zvuke Gradske muzike, ulicama starog grada, koju je jutros primio gradonačelnik, dr Aleksandar Stjepčević, nakon čega je upriličen prijem za delegaciju Bokeljske mornarice.

U sjećanje na sve žrtve rata, i sedmdestu obljetnicu oslobođenja Grada, položen je vijenac na spomenik palim borcima u Risnu i Parku Slobode u Kotoru.

Tačno u podne sa otkucajima starog sata po tradiciji na Trgu od Oružija gradonačelniku Stjepčeviću predat je raport, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala Bokeljsko kolo.

Na svečanoj sjednici, u Centru za kulturu, brojne zvanice i goste pozdravio je predsjednik SO Kotor, Nikola Bukilica.

U svom obraćanju, gradonačelnik dr. Aleksandar Stjepčević, ukazao je na multietnički i multikonfesionalni sklad Kotorana, kao jedan od najvećih dragocjenosti koje baštine u svojoj bogatoj istorijskoj riznici te istako da je to izuzetan potencijal budućnosti u okvirima evropske Crne Gore.

Proslava Dana opštine Kotor 2014
Proslava Dana opštine Kotor 2014

„Bogato civilizacijsko nasljeđe i jedinstvena ljepota prirodnog okruženja obavezuju nas da valorizujemo vrijednosti kojima raspolažemo i čuvajući kulturnoistorijski identitet Kotora gradimo kvalitetniji život za nove generacije. Lično me raduje što odgovornu dužnost predsjednika opštine preuzimam u uslovima finansijske stabilnosti opštinskog budžeta sa riješenim ključnim infrastrukturnim pitanjima, te sa izgledima da neki od važnih započetih projekata, kao što su žičara do tvrđave Sv. Ivan i dovršetak gradnje sportske dvorane, budu realizovani u narednom periodu. Pomenutim poslovima, kao i nastojanjem da unaprijedimo turističku privredu i valorizujemo bogato kulturno nasljeđe našeg drevnog grada, očekujem naravo i vašu podršku. Tradicija Kotora obavezuje da nastavimo u pravcu vraćanja našem gradu pozicije koju on nesumnjivo zaslužuje ne samo svojom bogatom istorijom već i trenutnom pozicijom grada pod patronatom UNESCO-a, značajnog kulturnog i turističkog centra”, kazao je gradonačelnik Aleksandar Stjepčević u svom prvom obraćanju otkada je izabran za gradonačelnika Kotora.

Najveće opštinsko priznanje nagrada „21. novembar” posthumno dodjeljena je prof. Mariji Radulović za izuzetan doprinos u naučnom i društvenom radu.

Zahvaljujući se na priznanju njen sin Andro Radulović kazao da će u skladu sa činjenicom da mu je majka za života bila veliki filantropa, nagradu uplatiti u humanitarne svrhe porodici Đurović za liječenje djeteta što je propraćeno velikim aplauzom.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni predstavnici dilpomatskog kora, opština iz Crne Gore i regiona.

Telegrame čestitke građanima i učesnicima svečane sjednice, između ostalih uputili su Filip Vujanović predsjednik Crne Gore, Ranko Krivokapić predsjednik Skupštine Crne Gore i Milo Đukanović predsjednik Vlade CG.

Po tradiciji prikazan je i film o realizovanim projektima Opštine Kotor u ovoj godini. U programu su učestvovali hor i solisti Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ iz Kotora i mandolinski orkestar HGD „Tripo Tomas“.

Brojni Kotorani danas slave Gospu od zdravlja i Aranđelovdan.

Najčitanije