16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

MSS pozvao opštinu da radio zaštiti od političkih pritisaka, interesuje se i OEBS

Mediji

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) pozvao je danas nadležne u tivatskoj Opštini da preduzmu sve mjere kako bi se do kraja doveo proces izbora direktora Radio Tivta.

„Apelujemo na nadležne da zaštite funkcionisanje ovog medija od političkih pritisaka koji su doveli do svojevrsne blokade izbora prvog čovjeka ove kuće. Nezavisnost javnih servisa, i nacionalnih i lokalnih, je uslov za njihovo objektivno i nepristrasno izvještavanje“- stoji u saopštenju koje je uputio izvrši sekretar MSS Ranko Vujović.

SO Tivat u utorak je, glasovima odbornika DPS, usvojila iznenadne ostavke dvoje članova Savjeta Radio Tivta bliskih toj partiji, čime je, uz ranije upražnjeno jedno mjesto u tom tijelu, petočlani Savjet “ostao” na samo dva validna čana. Na taj način rad Savjeta je blokiran u momentu kada se on morao izjašnjavati o tome hoće li ili ne, novi četvorogodišnji direktorski mandat povjeriti Draganu Popadiću. On je bio jedini kandidat na javnom konkursu koji je uredno sproveden do momenta odlučivanja Savjeta. Popadiću je u međuvremenu istekao dosadašnji mandat direktora, pa je Radio Tivat, sa blokiranim Savjetom, potpuno “obezglavljen”. Takva situacija nepoznata je u dosadašnjoj praksi javnih servisa u Crnoj Gori.

Konstatujući da je Radio Tivat  „jedan od rijetkih lokalnih javnih servisa koji je godinama bio prepoznat po objektivnom i profesionalnom programu“, MSS je poručio da je „obaveza lokalne uprave da obezbijedi sve uslove kako bi ovaj medij nastavio da radi u duhu istinskog javnog servisa građana.“

„U tom smislu apelujemo na nadležne da se što prije imenuju nedostajući članovi Savjeta ovog radija kako bi se mogao do kraja provesti izbor čelnog čovjeka ove medijske kuće“- stoji u saoopštenju MSS.

Dragan Popadić

Za hitno riješenje krize upravljanja u Radio Tivtu koja je izazvana zbog nespremnosti tivatskog DPS da se na čelu lokalnog javnog emitera zadrži Dragan Popadić, reagovao je i Sindikat te medijske kuće koji je inicirao sastanak sa gradonačelnicom dr Snežanom Matijević (DPS) i predsjednikom lokalnog parlamenta Ivanom Novosleom (DPS).

Osim što je insistirao na hitnom sprovođenju procedure za izbor novih članova Savjeta koji bi nakon toga, trebao da završi započetu proceduru izbora novog direktora, prema nezvaničnim informacijama Sindikat je gradskim čelnicima stavio do znanja da će se svim dozvoljenim sredstvima boriti protiv pokušaja političkog upliva u rad tog medija.  Čelnicima Opštine su poručili i da neće dozvoliti da im se van kolektiva Radio Tivta, do izbora novog direktora nametne novi „prinudni upravnik“ koji bi bio politički podoban  lokalnoj vlasti. „Vijesti“ saznaju da se za dešavanja u Radio Tivtu zainteresovala i delegacija OEBS-a u Crnoj Gori koja je inače, do sada imala samo riječi hvale za rad tog lokalnog javnog servisa.

Sam Popadić nije želio da detaljnije komentariše ova zbivanja.

„Radio Tivat kao i do sada, normalno radi i obavlja svoj posao. Zahvalan sam  kolektivu, brojnim građanima i strukovnim organizacijama na podršci koju su iskazali proteklih dana“- kazao nam je Popadić.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije