15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro – Uzimaće uzorke na 90 kupališta

Boka Kotorska - Verige Foto Boka News
Boka Kotorska – Verige Foto Boka News

Kvalitet morske vode na kupalištima duž Crnogor­skog primorja ove godine biće ispitivan na 90 lokacija saopštili su iz Jav­nog preduzeća za morsko dobro. Prošle godine, uzorci su uzimani na 40 lokacija. Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na jav­nim kupalištima počeće da sprovode od maja.

Na 90 lokacija od maja do septembra u petnaestodnev­nim intervalima biće uzimani uzorci morske vode i analizi­ran njen kvalitet i ispravnost za kupanje i rekreaciju. Domaćim i međunarodnim propisima oprecizirano je da se stepen kvaliteta određuje na osnovu prisustva i koncentracije dvije vrste bakterija, a laboratorija koja analizira uzorke morske vode mora posjedovati među­narodnu akreditaciju za metode ispitivanja uzoraka – objasnili su iz Morskog dobra.

Oni dodaju kako taj program tokom ljetnje tusistićke sezo­ne sprovode od 1995. godine.

S obzirom da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog ra­zvoja već duži niz godina ne donosi, u skladu sa obavezom iz Zakona o vodama, godišnje programe monitoringa kvali­teta voda za kupanje, za kupa­lišta na morskoj obali, Javno preduzeće svake godine dono­si svoj program i finasira njegovu realizaciju, angažovajući akreditovanu laboratoriju putem javnog tendera, u skladu sa rastujućim, evropskim i svjetskim standardima. Taj posao ove godine koštaće 65.000 eura, a u toku je tenderska procedura za izbor institucje za koja će tokom sezone sprovesti program – kažu u Morskom dobru.

Boka News
Boka News

Sve rezultate objavljivaće na svom internet portalu i putem medija.

Najčitanije