7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro razvija Solila u atraktivni rezervat prirode

Solila dobila vodiča - otvoren turističko-informativni punkt
Solila – foto Boka News

Zaposleni u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom obišli su Tivatska solila, specijalni rezervat prirode, u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica.  O flori i fauni te o kulturno-istorijskim vrijednostima Tivatskih solila govorila im je Petra Soković, koja od februara ove godine radi kao vodič u rezervatu.

Posmatranje ptica bilo je posebna atrakcija za posjetioce, kojima je ornitolog Darko Savljić prezentirao značaj ovog područja kao hranilište i odmorište ptica tokom jesenjih i proljećnih migracija.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom od 2008. g. redovno opredjeljuje finansijska sredstva za uređenje ovog područja, koje je od nekadašnjeg odlagališta otpada poprimilo obrise atraktivne lokacije za odmor i rekreaciju u prirodi. Na Solilima su trenutno u toku radovi na popločavanju ulaznog dijela i rekonstrukciji kapija, a do početka turističke sezone biće postavljene nove informativne table, klupe, stolovi i mobilni sanitarni objekti. Tokom jeseni, kako se navodi u saopštenju Morskog dobra, nastaviće se sa uređenjem pješačko- biciklističkih staza kroz specijalni rezervat aktiviranjem paralelnih nasipa, nakon čega će oko dva kilometra uređene staze biti na raspolaganju posjetiocima.

Tokom ove godine izradiće se Studija regulisanja kanala u rezervatu kako bi se pristupilo radovima za bolju cirkulaciju i dotok slane vode do gornjih basena radi očuvanja karakteristične halofitne vegetacije područja, a planirana je izrada i Studije zaštite kulturne baštine u Tivatskim solilima. „Ove studije predstavljaće osnov za izradu projektne dokumentacije za restauraciju djelova infrastrukture i basena stare solane i njihovo stavljanje u turističku svrhu“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije