16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

MD – pravilnik o lakšim i težim povredama korišćenja morskog dobra

Morsko dobro
Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore juče je, u hotelu “Splendid”, organizovalo seminara pod nazivom “Organizacija kupališta u 2016. godini”. Seminar je bio namijenjen svim korisnicima kupališta, a u cilju blagovremene pripreme i organizacije kupališta za predstojeću turističku sezonu.

Prisutnima se obratio direktor Javnog preduzeća Predrag Jelušić, istakavši da realizacija ugovora iz nadležnosti Morskog dobra ove sezone ima bolju dinamiku u odnosu na prošlu godinu, i to od 50 do 75 odsto.

Morsko dobro i sve institucije sistema su spremni za glavnu turističku sezonu. Do sredine maja biće realizovano 90 do 95 odsto ugovora, a ista dinamika očekuje se i kod lokalnih sekretarijata – zakupci neće čekati na odobrenja za rad. Novina je da ćemo ove godine imati u ugovorima koje izdaje JPMD dvije određene kontrolne tačke. Biće to jedan pravilnik o lakšim i težim povredama o korišćenju morskog dobra suprotno predviđenom. Tu će zajedno raditi inspekcijske službe i naši kontrolori, sve u cilju postizanja kvalitetne usluge kako je i propisano ugovorom. Naravno, možemo konstatovati da su naša kupališta kvalitetno uređena i sa aspekta ponude, ali i bezbjednosti. Potvrda su i Plave zastavice, međunarodni ekološki sertifikat, kojih će ovog ljeta biti 25″, kazao je Jelušić.

Petrovac - foto Boka News
Petrovac – foto Boka News

Tokom seminara korisnicima je bio predstavljen i Program obuke i licenciranja spasilaca na plažama kao i međunarodni Program Plava zastavica sa mogućnošću prijave za dvogodišnju pilot fazu ovog Programa za nove korisnike.

Zakupci plaža imali su i priliku da čuju najvažnije preporuke od nadležnih institucija uoči glavne turističke sezone. Njima su se obratili i predstavnici opštinskih sekretarijata za finansije i komunalne djelatnosti, inspekcijskih službi, lučke kapetanije, NVO Ecom i Crvenog krsta, a odmah po završetku seminara u sali su organizovani panoi na kojima su izlagači zainteresovanim korisnicima pružali odgovore na pitanja i eventualne nedoumice vezane za organizaciju kupališta u predstojećoj sezoni.

Najčitanije