13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro – Pratite kvaliteta morske vode na javnim kupalištima

Podaci za jedno kupalište
Podaci za jedno kupalište

„Na osnovu rezultata treće analize uzoraka morske vode, koja je obavljena početkom juna mjeseca, od 90 lokacija sa kojih su uzeti uzorci morske vode, na 84 kupališta kvalitet je bio K1 klase, dok je na 6 kupališta kvalitet bio K2 klase- saopšteno je danas iz Morskog dobra.

„Programom za 2015. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 90 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 14 u opštini Ulcinj, 11 u opštini Bar, 23 u Budvi, 9 u Tivtu, 13 u Kotoru, i 20 na teritoriji opštine Herceg Novi.

Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra”, saopšteno je na konferenciji za medije – „Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima” koji je danas održana u Budvi.

Press JP MD
Press JP MD

Aplikacija za praćenje kvaliteta morske vode nalazi nalazi se na web stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskimdobrom(www.morskodobro.com) putem linka http://monitoring.morskodobro.com/ i dostupna je na crnogorskom i engelskom jeziku. Takođe, aplikacija je rađena prema najnovijim stanardima, te je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona.

Na ovaj način, informacije o kvalitetu morske vode na kupalištima, od sada će biti dostupnije zainteresovanim građanima i turistima,te se nadamo da će ova aplikacija biti od koristi posebno turističkim organizacijama, hotelima, turističkim agencijama, kao i svim korisnicima kupališta,što će svakako doprinijeti unapređenju turističke ponude na crnogorskom primorju.

Svi podaci o kupalištu
Svi podaci o kupalištu

„U skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom je obuhvaćeno praćenje prisustva 2 obavezna mikrobioloških parametara (bakterije Escherichia coli i Intestinalne enterokoke), dok se evidentiraju i prateći fizičko-hemijski parametari kao što su temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, podaci o vremenu i meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, kao i izvori zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode prilikom uzimanja uzorka.

Za realizaciju ovogodišnjeg Programa, putem javnog tendera, izabran je Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i našim zakonima i EU Direktivom. Uzroci lošeg stanja kvaliteta morske vode na kupalištima mogu biti nelegalni kanalizacioni priključci u zaleđu na potoke i bujice koji se uzlivaju u more, te oštećenja na kanalizacionoj mreži i ispustima.

Najčitanije