Morsko dobro: Ponte u Boki Kotorskoj su u javnoj upotrebi

Ponte u Boki – foto Boka News

Povodom sve češćih slučajeva da se građanima i turistima onemogućava pristup i korišćenje obale na području morskog dobra, posebno u Boki Kotorskoj, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore podsjeća da je u skladu sa članom 4. Zakona o morskom dobru “Morsko dobro, koje je u državnoj svojini, u javnoj upotrebi osim u slučajevima kada je zakonom drugačije određeno”.

S tim u vezi, obala (plaže, ponte, pristaništa i slično) koja nije ustupljena na korišćenje putem javnog poziva, a na osnovu važećeg Plana objekata privremenog karaktera, dostupna je svima pod jednakim uslovima za korišćenje u skladu sa predviđenom namjenom.

Djelovi obale koji su Ugovorom dati na korišćenje (uređena kupališta, pristaništa i sl.) mogu se koristiti u skladu sa odredbama Ugovora i uslovima propisanim od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom. Ovi djelovi obale lako su prepoznatljivi na terenu jer je svaki korisnik morskog dobra dužan na ulazu u kupalište ili pristanište da postavi informativnu tablu sa informacijama o korisniku, dužini zahvata, režimu korišćenja (npr. javno ili hotelsko kupalište) i drugim uslovima pod kojim je zakupljeno morsko dobro dostupno.

Sve ostale djelove obale u državnoj svojini, građani i turisti mogu slobodno koristiti u skladu sa namjenom obale i u duhu dobrog domaćina, u čemu niko nema pravo da ih spriječava ili ometa.

O ovom problemu razgovarano je i na nedavno održanom Koordinacionom tijelu za praćenje turističke sezone u opštini Kotor, gdje je zaključeno da će Komunalna policija u saradnji sa kontrolorima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom intenzivirati aktivnosti na sprječavanju pojava ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra.

Ovim putem aplelujemo na građane i turiste da svaku situaciju ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini u skladu sa njegovom namjenom, prijave opštinskim komunalnim policijama/inspekcijama ili na Turistički telefon broj telefona 1300, kaže se u saopštenju iz JP Morsko dobro.

Turistički telefon broj 1300

5 Komentari

 1. na potezu muljanske obale ima nekoliko ponti koje su zaključane katancima, što pretpostavljam ne bi smjelo. dovoljno je da se komunalna samo prošeta, ali očigledno neće.

 2. U Boki postoje ponte od davnina i uvjek se znalo cija je koja ponta ali se nikad nikome nije branilo da se kupa na tim pontama.
  Svaka ponta je imala ime uglavnom po vlasniku ponte i govorili smo idemo se kupati na pontu od ovaga ili na pontu od onoga (nazvano po imenu).
  Medjutim danas imate vlasnika koji su do nedavno cuvali koze po brdima ali su sumnjivim nacinima i povlasticama dosli do novca i mogucnosti da dodju do tih ponti i oni ne dozvoljavaju kupanje na tim pontama.
  Brane ih silom isto kao sto su branili teritoriju dje pasu koze i silom cerali druge cije bi koze usle na njihovu teritoriju.Misle da ce im neko odnijeti pontu i more kao sto moze tudja koza da obrsti njihov grm u zavicaju.
  Dosli su na primorje, ali kulturnu i civilizacijsku evoluciju nisu prosli jer za to treba vremena i ponasalju se kao hajduci.
  Cast izuzecima jer nisu svi takvi ali vecina jeste.

 3. U “drzavi” gdje se zakoni primjenjuju prema potrebi i kako prema kome, sve ove poruke iz MD-a nemaju nikakvu tezinu. Ovde caruje zakon sile i jaceg tako da je najsigurnije kupanje na seljackim novo-tajkunskim pontama sa utokom (ili necim “jacim”) u torbi tako ko je spreman da rokne gamad i da robija radi kupanje – naprijed!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.