11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Morsko dobro“ nastavlja da uređuje tivatski rezervat prirode

Solila Tivat
Solila Tivat

Javno preduzeće “Morsko dobro” iz Budve je i ove godine izvršilo predsezonsko uređenje i nastavilo infrastrukturno opremanje specijalnog rezervata prirode Solila u Tivtu. Obavljeno je čišćenje i uklanjanje korovske vegetacije sa paralelnih i poprečnih nasipa u nekadašnjim srednjevjekovnim solanama u krajnjem južnom dijelu Tivatskog zaliva, trasiranje šetališnih staza, sanacija oštećenih djelova nasipa, postavljanja kanti i klupa, kao i održavanje postojeće infrastrukture -mostova i kapija. Vrijednost izvedenih radova je oko 8.000eura.

“Cilj ovih aktivnosti je da ograničenim intervencijama u specijanom rezervatu unaprijedimo njegovu zaštitu kako biljnih tako i životinjskih vrsta, posebno ptica, kao i aktivnu promociju nove vrste turističke ponude – birdwatching . Naime, poznato je da ekološki orijentisana turistička ponuda preuzima primat u razvijenim turističkim zemljama, a takođe je neophodno da, u cilju održivog razvoja, zaštitimo biljne i životinjske vrste koje skoro ekskluzivno imaju stanište na tivatskim Solilima.”- saopšteno je tim povodom iz “Morskog dobra”.

Iz budvanskog JP su najavili da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na daljem projektovanju, uređenju i čišćenju kanala, postavljanju informativnog punkta na ulazu u rezervat, te “druge aktivnosti koje će cijelo ovo područje staviti u funkciju i učiniti ga otvorenim za posjetioce.”Solila

Republički zavod za zaštitu prirode 2008. godine donio je riješenje o stavljanju pod zaštitu tivatskih Solila kao posebnog rezervata prirode radi očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

Solila edukativni čas
Solila edukativni čas

Na području nekadašnje aktivne solane razvijena je ugrožena slatinska vegetacija, koja se smatra posebnom vrijednošću. Slatinsku vegetaciju i obilje hrane u bazenima najbolje su iskoristile ptice. Do danas je na Tivatskim solilima registrovano 111 vrsta prica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori. Solila su Emerald stanište Bernske konvencije i Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori – IBA.

Izvor:S. L.

Najčitanije