Morsko dobro izradilo Studiju prirodnih uslova za formiranje sidrišta u Tivtu i Budvi

Gradska riva i pristaniste Pine u Tivtu foto S.L

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pripremilo je Studiju prirodnih uslova za formiranje nautičkih sidrišta (vezova na bove) u zoni Tivatskog i Budvanskog zaliva.

“Javno preduzeće, kao naručilac izrade predmetne studije, imalo je intenciju da na osnovu sveobuhvatnih batimetrijskih, meteoroloških i drugih istraživanja  ispita preduslove za formiranje nautičkih sidrišta na najprometnijim lokacijama u Budvanskom i Tivatskom zalivu, sa ciljem bolje organizacije sidrenja plovila dužine do 50 metara”- saopštila je danas portparolka Morskog Dobra Ivana Lazović.

Studija je obuvatila analizu lokacija u akvatorijumu Tivatskog zaliva, i to područja ispred naselja Donja Lastva, ispred obale Pine, Belane, Brdišta, tri lokacije na Đuraševića obali i tri lokacije ispred Krašića. U Budvansom zalivu razmatrane su dvije lokacije i to akvatorijum jugozapadno od rta Zavala, te akvatorijum oko sjeveroistočnog dijela ostrva Sveti Nikola. Studija je obuhvatala analizu postojećeg stanja, izbor lokacija za formiranje nautičkih sidrišta, te definisanje kapaciteta sidrišta na svakoj lokaciji pojedinačno, u zavisnosti od dužine plovila.

“Studijom su obrađene lokacije potencijalnih trajnih sidrišta i uređena pitanja koja se odnose na vrste sidrenja, uslove sidrenja i raspored sidrenja,a razmatrane su i nekoliko primjenjivih tehnika i metoda sidrenja, koje se danas koriste zavisno od karakteristika morskog dna na kojima se ista postavljaju. Studija je pokazala da Bokokotorski zaliv, zahvaljujući dubokoj uvučenosti u kopno i zatvorenosti prema otvorenom moru, predstavlja sigurno prirodno zaklonište i sidrište za sva plovila. Tivatski zaliv, kao centralni bazen Bokokotorskog zaliva, posebno je pogodan za organizovanje nautičkih sidrišta. Po pitanju batiometrije podesan je za sigurnu plovidbu. Dubine su u svim djelovima pogodna za plovila koja su najzastupljenija u pomorskom saobraćaju u ovom području, kao i morske struje i površinski talasi”- istakla je Lazović.

Prema njenim riječima, Budvanski zaliv je za razliku od Tivatskog široko otvoren i u potpunosti je nezaštićen od talasa koji dolaze iz pravca otvorenog mora,. Ipak, dvoje tamošnje lokacije predviđene za formiranje nautičkih sidrišta ispunjavaju osnovne uslove za njihovo formiranje.

Morsko Dobro izradilo Studiju prirodnih uslova za formiranje sidrišta u Tivtu i Budvi

“Međutim, kod analize lokacija u Budvi uočeni su određeni ograničavajući faktori za organizovanje sidrišta, s obziro na to da je dno prekriveno livadama zaštićene morske trave posidonije i da su razmatrane lokacije izložene razornim talasima juga. S obzirom na navedene nedostatke u Budvanskom zalivu, Studija je pokala da je potrebno planirati sezonska sidrišta koja bi se koristila samo tokom meteorološki povoljnje ljetnje sezone. Za sidrenje ovog tipa preporučena metoda je “Harmony”- pogodana za morska dna prekrivena posidonijom.”- istakle je Lazović.

Studija je obuhvatila maksimalan kapacitet prihvata plovila, te je na osnovu analiza, predloženo da težište bude stavljeno na organizovanju sidrišta za plovila iz kategorije NP1 (dužine do 12 metara) i NP2 (dužine do 24 metra) i u Budvanskom i u Tivatskom zalivu. Naglašeno je da će JP Morsko Dobro u ovoj godini pristupiti izradi detaljnog batimetrijskog premjera i snimanju morskog dna magnetometrom, radi otkrivanja eventualnih objekata ispod površine sedimenta, a sve u cilju dobijanja što kvalitetnijih podataka od važnosti za formiranje sidrišta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.