„Morsko dobro“ htjelo prihranjivanje plaže, a ne nasipanje mora

HTP „Primorje“ mimo saglasnosti nadležnih proširilo plažu hotela „Palma“

Danas u Tivtu
Danas u Tivtu

HTP „Primorje“ iz Tivta iskoristilo je saglasnost JP „Morsko dobro“ i lokalne uprave za sezonsko „prihranjivanje“ plaža na području Tivta, da naspe nekoliko stotina kvadrata mora ispred hotela „Palma“ i proširi hotelsku plažu. Brojni Tivani sa negodovanjem su danas posmatrali nasipanje nekoliko stotina klubika kamena i tampona preko ostataka pješčanog dijela plaže ispred hotela, a što već dva dana radi firma „Braća Magud“ iz Grblja.

Novoformirani kameno-tamponirani plato danas bi, prema najavama iz HTP „Primorje“ trebalo da bude prekriven slojem moračkog pijeska debiljne 20-tak centimetara. Ukupno će preko platoa i u akvatorijumu neposredno pred njim, biti nasuto oko 600 kubika pijeska kakvog je inače, JP „Morsko dobro“ odobrilo za tzv.sezonsko prihranjivanje više plaža na Crnogorskom primorju, a što se obavlja ovih dana u susret početku kupališne sezone.

Prema riječima predsjednika uprave „Primorja“ Božidara Draganića, firma je dobila saglasnost za „nasipanje i širenje plaže“ jer hotelsko kupalište treba da odgovori potrebama rekonstruisanog hotela „Palma“ koji će, po završetku radova 1.juna, imati kategoriju 4 zvjezdice i kapacitet od 250 kreveta.

„U skladu sa time, tražili smo i dobili dozvolu da možemo povećati površinu hotelske plaže. Napravili smo podlogu od stijena i tampona koja će obezbjediti da more ne odnese novi pijesak kojim će se plaža nasuti, da ne bi svake godine „gubili“ po 300 kubika pijeska kojim se redovno obnavlja plaža.“- istakao je Draganić dodajući da se novonasuti dio plaže neće betonirati, već će „Tivat dobiti jedno novo u lijepo uređeno pješčano kupalište“. Dodao je da će radovi vrijedni 30 hiljada eura, biti završeni danas.

Nasipanje oznacene ribarske poste pred hotelom Palma
Nasipanje oznacene ribarske poste pred hotelom Palma

Predstavnik JP „Morso dobro“ Rajko Mihović međutim, tvrdi da je „Primorje“ kao korisnik plaže ispred hotela „Palma“, postupilo protivno onome za što je dobilo saglasnost tog preduzeća.

Danas u Tivtu
Danas u Tivtu

„Ovo što su oni napravili sa nasipanjem plaže mi nismo odobrili, jer smo i njima i nekim drugim korisnicima kupališta u Tivtu odobrili samo tzv. sezonsko prihranjivanje plaža čistim prirodnim moračkim pijeskom relativno sitne granulacije. Taj materijal je najbolji za tu svrhu i kubik tog pijeska košta 35 eura.“- kazao je Mihović dodajući da je „Morsko dobro“ poslalo svog kontrolora da napravi zapisnik o tome što je uradilo HTP „Primorje“.

Džabe oznaka ribarske poste
Džabe oznaka ribarske poste

„Na osnovu toga pokrenućemo postupak pred nadležnom Upravom za inspekcijske poslove.“- istakao je Mihović, dok je sekretarka za zaštitu životne sredine i urbanizam Opštine Tivat Tatjana Jelić kazala da nije detaljno upoznata što se događa na plaži pred hotelom „Palma“ i koliko je ta situacija drugačija od sezonskog prihranjivanja plaže pijeskom sa čime se složila lokalna uprava. Inače, sada već bivša plaža hotela „Palma“ jedna je od sedamdesetak preostalih tradicionalnih tzv.ribarskih posti u zalivu Boke, na kojima ribari izvlače tzv.tratku – mrežu potegaču za izlov sitne plave ribe. Po Zakonu o morskom ribarstvu i akvakulturi, poste su zaštićena dobra, a samo dvadesetak dana ranije, Ministarstvo poljopriovrede i ruralnog razvoja i „Morsko dobro“ na ovoj su lokaciji postavili i zvaničnu oznaku ribarske poste.

2 Komentari

  1. Još jedan primjer nepoštovanja propisa i saglasnosti! Nije vjerovatno da se plaže predhodno nasipaju kamenjem, preko kojeg se nanosi sloj peska debljine oko 20 cm? Kada talasi, u jesen, preko zime i proljeća odnesu pijesak, što će ostati od plaže? E, veliki ste vi stručnjaci!

  2. Prirodno stanište za ribe i školjke je uništeno po kozna koji put i tako do potpunog uništenja. Mjesna zajednica, Opština, NVO za zaštitu prirode, Biologija mora, Akademija nauka, političke partije, svi, svi,svi…
    treba da dignu glas! Gdje je patriotizam? Dali će neko izgubiti licencu ili položaj? Nema inspekcija i nitko nezna, nitko ne vidi i nitko nije kriv. To je najnoviji modus sprovođenja samovolje liberalnog, divljačkog i sramotnog kapitalizma. Rugaju se sa narodom i vlastima. Dokle ovako?

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.