„Morski otpad“ – Prvi put u Crnoj Gori

Morski otpad
Morski otpad

Izložba „Morski otpad“, kojom će u Crnoj Gori prvi put biti predstavljeni izazovi koje ta vrsta otpada predstavlja za čovjeka i životnu sredinu, biće postavljena od 24. do 28. novembra u Podgorici, u tržnom centru „Delta city“.

Izložba je dio projekta „Marlisco“, evropske inicijative usmjerene na podizanje svijesti o potrebi rješavanja problema morskog otpada, a pripremaju je kompanija „Coca-Cola Hellenic“ uz partnersku podršku Ekološkog pokreta „Ozon“.

Marlisco projekat u 15 mediteranskih zemalja okuplja 20 subjekata, usmjerenih na definisanje održive kolektivne vizije u vezi s morskim otpadom.

Crna Gora će biti druga evropska država, nakon Grčke, u kojoj će posjetioci moći da se upoznaju s jedinstvenim konceptom te izložbe.

„Coca-Cola Hellenic“ i Ozon u zajedničkom saopštenju ističu kako im je namjera da stave fokus na kompleksan problem morskog otpada, koji najvećim dijelom nastaje ljudskom nebrigom.

Važno je da svaki građanin prepozna svoju ulogu i odgovorno postupa sa otpadom, ne samo u svojim domaćinstvima, već i na javnim mjestima – navedeno je u saopštenju.

“Cilj izložbe je da istaknemo problem morskog otpada, koji ne poznaje granice, i ukažemo na prevenciju jer rješenje zavisi i od svakog od nas pojedinačno. Ovo je posebno važno u Crnoj Gori, koja je poznata po svom moru i priobalju, pa vjerujem da će izložba uticati na povećanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine“, poručio je direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

Izložba će biti dio postavke Waste and Art festivala, u organizaciji Ekološkog pokreta “Ozon”, kojim će se po prvi put u Crnoj Gori obilježiti Evropska sedmica za smanjenje otpad

1 komentar

  1. Smeće bacamo mi, susjedi, oni preko, oni još dalje … svi bacamo. Ne upirem prstom nego kažem da trebamo da se edukujemo i stanemo sa bacanjem. Ova gore slika, Plavi Horizonti, nikada nisu bili prljavi kao u posljednjih 3 – 4 godine. Svjetlosnom brzinom se ubijamo.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.