20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Morske kornjače u akvatoriju marine Porto Montenegro

Kornjača u Porto Montenegru
Kornjača u Porto Montenegru

Posjetioce i osoblje marine Porto Montenegro danas je iznenadila jedna krajnje neobična pojava – naime, u akvatorijumu marine, između vezanih jahti, plivale su dvije morske kornjače. Riječ je o ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti, a prisustvo morskih kornjača u akvatorijumu najveće crnogorske marine, u menadžmentu Porto Montenegra doživjeli su kao još jednu potvrdu činjenice da se stanje morskog ekosistema u tom dijelu Tivatskog zaliva značajno popravilo u proteklih nekoliko godina.

U marini je inače, zabranjen ribolov pa se u plitkom i često bistrom moru uz mula Porto Montenegra mogu vidjeti velika jata riba, između ostalih i brancina i oradi. Ipak, morske kornjače do sada se nisu pojavljivale u marini, a njihov dolazak zainteresovaće i stručnjake Instituta za biologiju mora iz Kotora koji već nekoliko mjeseci sprovodi program ekološkog monitoringa akvatorijuma tivatskog nautičkog centra.

Budući da je proteklih nekoliko dana u Boki od udara brzih glisera, dok su se odmarale ili izlazile da dišu na morsku površinu, stradalo nekoliko morskih kornača, iz marine Porto Montenegro dodatno su skrenuli pažnju svojim klijentkma-jahtašima da budu pažljivi prilikom manevrisanja svojim plovilima u marini u kojoj je zabilježeno prisustvo tih lijepih i zaštićenih morskih životinja.

Kornjača u Porto Montenegru
Kornjača u Porto Montenegru
Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije