3 C
Kotor

Slušaj online radio

Mornarica VCG nastavlja razvoj svojih protivminskih sposobnosti

Protivminski ronioci foto www.forum-frog.fr
Protivminski ronioci foto www.forum-frog.fr

Mornarica Vojske Crne Gore nastavila je razvoj svojih protivminskih kapaciteta što je jedan od ciljeva u procesu pristupanja naše zemlje NATO-u, kao i zadatak predviđen Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane do 2025. Tako su dvojica priopadnika tzv. Pomorskog odreda MVCG upućeni u Sloveniju, gdje u bazi 430. Pomorskog diviziona Mornarice Slovenije u Ankaranu, već dvadesetak dana prolaze obuku za početni nivo podvodnog razminiranja.

Obuka u Sloveniji trajaće do 27.jula, a drugi dio kursa održaće se u Crnoj Gori u vremenu od 17. do 20 oktobra, kada će naši i slovenački protivminski ronioci zajedno raditi na Pristanu na Luštici, kao i u akvatorijumu nekadašnjeg mornaričkog minskog poligona kod rta Kočište.

Kurs se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela a  izvode ga kao instruktori,  deset pripadnika slovenačkih oružanih snaga koji su specijalizovani u oblasti podvodnog razminiranja. Kurs vrijedan skoro 18 hiljada eura, besplatna je podrška Ministarstva odbrane Slovenije oružanim snagama Crne Gore, a pored ostaloga sastoji se iz modula ronilačkih pretraga, ronilačkih kalkulacija, ronjenja sa posebnom DC-55 protivminskom opremom, osnovne identifikacije podvodnih neeksplodiranih ubojnih sredstva, ometanja upaljača morskih mina i drugog.

 www.forum-frog.fr
www.forum-frog.fr

Ovu obuku već je proteklih godine prošlo 6 pripadnika Pomorskog odreda MVCG koje su kasnije još dodatno  osposobljavali i instruktori iz Ratne mornarice SAD za rad sa najsavremenijom opremom za detekciju i identifikaciju morskih mina i ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva pod vodom. SAD je MVCG donirala i ukupno oko 300 hiljada eura vrijednu specijalnu ronilačku i opremu za identifikaciju i otkrivanje neeksplodiranih ubojnih sredstava pod vodom, što je tehničke i kadrovske kapacitete Mornarice u tom domenu, već podiglo na zavidan nivo. Pored mornaričkih, obučene ronioce specijalizovane za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih srestava pod vodom ima i Direktorat za vanredne situacije MUP-a koji je lani od SAD takođe dobio značajnu tehničku pomoć, pa se stoga državno preduzeće “Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje –RCUD” koji već 15-tak godina Vlada Crne Gore drži u Bijeloj, trenutno pojavljuje kao apsolutni višak u sistemu državnih organa koji se bave ovom problematikom.

Izvor:S. L.

Najčitanije