15 C
Kotor

Slušaj online radio

More zagađeno masnom mrljom, službe spriječile da dođe do kupališta

U akvatorijumu između mula 5 marine Porto Montenegro i rta Seljanova jutros se pojavila masna mrlja većih dimenzija.

Masnoća koja je plutala površinom mora, širila se nošena vjetrom, iz pravca marine Porto Montenegro sjeverno prema rtu Seljanova i plovilima usidrenim ili vezanim u blizini zgrade Jedriličarskog kluba “Delfin”.

Prema nezvanilnim informacijama, mrlja je prethodno došla do akvatorjuma Porto Montenegra, pa se pretpostavlja da je njen uzročnik neka od brojnih jahti koje su usidrene u istočnom i jugoističnom dijelu Tivatskog zaliva, a koja je najvjerovatnije tokom noći u more ispraznila sadržaj svoje kaljuže sa zauljenim tečnostima.

Sanaciju zagađenja odmah je počela služba marine Porto Montenegro na čiji su se poziv potom uključile i ekipa Lučka kapetanija Kotor, Inspekcija sigurnosti plovidbe, Uprava pomorske sigurnosti i Mornarica Vojske Crne Gore.

Prema riječima direktora UPS Safeta Kočana aktiviran je Nacionalni plan za intervencije u ovakvim slučajevima, a na lice mjesta upućen je predstavnik Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić, koji je komandovao i koordninirao  svim aktivnostima čišćenja zagađenja. Pripadnici Mornarice VCG i UPS su sa specijalnim plovilom “EKO 1” postavlili plutajuću branu i absorbentima pokupili masnoću koja je plivala po moru na površini od oko 600 kvadrata. Olakšavajuća okolnost im je bila to što je u međuvremenu zbog visoke temperature, jedan dio prosutog goriva već i ispario. Službe su spriječile da se masna mrlja proširi ka kupalištima i plažama na Ponti Seljanova a nešto posluje podneva sa mora u uvali Seljanovo uklonjene su skoro sve posljednice ovog ekološkog incidenta.

Uprava pomorske sigurnosti i Lučka kapetanija pokrenule su i istragu kako bi se utvrdio uzročnik ovog zagađenja mora.

Izvor:S.L

Najčitanije