More najčistije u Kotoru i Tivtu

Boka Kotorska – foto Boka News

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 100 javnih kupališta duž crnogorskog primorja, koje je Institut za biologiju mora sproveo u periodu 2. i 3. avgusta pokazali su da je na 95% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, na 4% kupališta bio K2 klase (Budva, Bar i Herceg Novi), dok je na 1% kupališta voda bila van propisanih granica i to na jednom kupalištu u Ulcinju.

Ovakvi rezultati, kako saopštevaju iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, govore da je na većini crnogorskih kupališta morska voda sanitarno ispravna i bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Od ukupno 27 kupališta u opštini Budva na njih 26 voda je bila kvaliteta K1 klase, dok je na jednom kupalištu voda bila kvaliteta K2.

Slična situacija je bila i u opštini Bar, gdje je od ukupno 12 kupališta na kojima se radi analiza, voda bila kvaliteta K1 na njih 11, a kvaliteta K2 na jednom kupalištu.

Na 15 kupališta u opštini Ulcinj, voda je bila kvaliteta K1 klase, dok je na kupalištu Mala plaža voda bila van propisanog kvaliteta.

U opštini Herceg Novi, od ukupno 21 kupališta, na njih 18 voda je bila kvaliteta K1, dok je na preostala 3 voda bila kvaliteta K2.

Na svih 15 kupališa u opštini Kotor i 9 kupališta u opštini Tivat, na kojima je rađena analiza, morska voda je bila kvaliteta K1.

Javno preduzeće je obavijestilo nadležne inspekcijske organe o stanju kvaliteta vode na ovom kupalištu, i zatražilo hitnu inspekcijsku kontrolu predmetne lokacije, dok je korisnik istako crvenu zastavicu na kupalištu.

Nakon dobijenih podataka, Institut za biologiju mora je nastavio uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije, a o rezultatima odrađenih analiza ćemo naknadno obavijestiti javnost.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com.

1 komentar

  1. Ovaj clanak je javni dokaz da se vise ne moze verovati nikom!
    Prosle godine sam bio u Kotoru na letovanju.
    Svaki dan bar jedan kruzer zagadi okolinu i vodu kao da je proslo 25 hiljada vozila.
    Treci dan sam dobio osip po telu od prljave vode koji je nestajao nakon tusiranja slatkom vodom. U Tivtu se voda vraca od gradske kanaluzacije na gradsku plazu i prvo sto mi je jedan drugar rekao kada smo se sreli u Tivtu je da je gledao braon jahte kako plivaju na plazi.
    Interesantno je da su to sada “najcistija mesta”. Ko je sta uradio da takav izvestaj bude ali u jedno sam siguran da je neligicno i neposteno je nekog tuci u zdrav mozak.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.