Ministar poručio: More moramo čuvati svi, a posebno primorci

U Kotoru održana velika interresorska vježba za vanredne situacije na moru i u lukama, ministar saobraćaja poručio: More moramo čuvati svi, a posebno primorci

Za manje od sat vremena lanac državnih institucija za djelovanje u vanrednim situacijiama, a kojim je koordinirala Uprava pomorske sigurnosti (UPS) Crne Gore, riješio je danas incidentnu situaciju u luci Kotor gdje je na jednom od kruzera došlo dio eksplozije i požara, praćenih izlivanjem nafteu more. Unesrećeni brod u ovoj velikoj interresorskoj vježbi u kojoj je učestvovala UPS, Mornarica i vazduhoplovstvo Vojske CG Luka Kotor, Uprava policije, Direktorat za vanredne situacije MUP-a, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Lučka uprava, Lučka kapetanija Kotor, RCUD, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Služba zaštite i spašavanja Opštine Kotor, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Bogoljub Brezić“ iz Perasta i specijalizovana firma Hemosan iz Bara, „glumio“ je mali kruzer „Athena“ američke kompanije Granc Circle Cruise Line.

Na brodu je došlo do eksplozije na trupu, prodora vode, požara i izlivanja nafte i ulja u more. Nakon poziva u pomoć i aktiviranja lanca regovanja u tim okolnostima, komandu je preuzeo tzv. nacionalni zapovjendik na mjestu nezgode, Predrag Ratković iz UPS. On je koordinirao interventnim snagama koje je činilo preko 100 ljudi, 15-tak plovila i isto toliko protivpožarnih i drugih specijalnih vozila, te posebna oprema za spriječavanje zagađanje mora, kao i helikopter tipa „gazela“ VCG koji je iz vazduha izviđao akvatorijum i locirao naftne mrlje. Zapaljeni brod sa mora gasio je vojni remorker PR-41 „Orada“, a sa kopna ekipe Luke i SZS Kotor. SZS je pretražila unutrađnjost plovila, pronašla i spasila jednog ranjenog člana posade koga je evakuisala ekipa Hitne pomoči. Medicinari su pružili pomoć i jednom utopljeniku –članu posade broda koji je prilikom eksplozije bačen u more, a ekipa RCUD-a je zatvorila rupu na podvodnom dijelu trupa kruzera i izvršila njegov kontradiverzioni pregled. Ekipa odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva MUP-a potom je u unutrašnjosti broda pronašla i neutralisala još jednu eksplozivnu napravu, a ekipe SZS Kotor i DVD Perast iz vatrogasnih vozila preventivno su vodom hladile obližnju pumpu Jugopetrola za snabdijevanja plovila gorviom u luci Kotor. Pomorska policija regulisala je saobraćaj na moru dok su ekipe Luke Kotor i pripadnici Odreda pomoćnih brodova Mornarice VCG oštećeni kruzer okružile plutajućim branama, po rasutoj nafti posule diperzente i aktivirale skimere kojima je očišćenja naftna mrlja. Štetne materije sakupljene na barži EKO-2, potom je preuzela ekipa specijalizovane firme Hemosan iz Bara koja se bavi čišćenjem i riješavanjem problema industrijskih i drugih zagađenja većeg obima, a vježba je završena nakon što je mobilni tim CETI-ja sa specijalnom opremom izvršio analizu stanja zagađenja mora i vazduha i konstatovao da je njihov kvalitet na zadovoljavajućem nivou.

„Vježba je pokazala da se u efikasnom sadejstvu mnogih državnih i lokalnih institucija, može mnogo toga uraditi i dati adekvatan odgovor na ovakvu vrstu izazova. Čestitam svima koji su učestvovali u vježbi koja je pokazala da imamo sposobne, obučene i opremljene institucije i pojednice koji mogu reagovati u incidentnim situacijama. Crna Gora u moru ima svoj najveći prirodni i ekonomski resurs i svi zajedno, dužni smo da adekvatno štitimo i brinemo o našem moru. Moramo biti svjesni da nismo dostigli vrh, da i dalje razvijamo naš sistem uz podršku međunarodnih institucija i Obalne straže SAD koje nam puno pomažu u opremanju, obučavanju i organizovanju naših kapaciteta“- kazao je ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković.

Pored njega, vježbu su pratili i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković, direktor UPS Safet Kočan,  potpredsjendik Opštine Kotor Mišo Samardžić, načelnik SZS Tivat Zoran Barbić, diretor Lučke uprave Vladimir Stjepčevič, direktor Luke Kotor Ljubo Radović, te predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije.

Nurković je prvi ministar pomorstva i saobraćaja što je došao na ovu uobičajenu godišnju vježbu nacionalnog sistema za reagovanje u vantednim situacijama na moru, prekorio je svoje prethodnike Ivana Brajovića i Andriju Lompara koji se nikada na njoj nisu pojavili, ali i predstavnike lokalnih uprava tri bokeljska grada i Bara.

„Uprkos pozivu, nijedan od gradonačelnika se nije odazvao da prisustvuje ovoj vježbi. Ne mogu da shvati takav njihov odnos jer je ovo (more) prevashodno bogatstvo primorskih lokalnih uorava i stanovništva, a onda i svih ostalih građana Crne Gore. Ako gradonačelnici primorskih gradova ne pokazuju interes da vide što se radi i preduzima u „njihovoj avliji“, onda sam ja tu da ih na to podsjetim i animiram da podrže državne institucije koje to rade“- kazao je Nurković.

NURKOVIĆ: DA STVARNO GORI, JOKIĆ BI MOŽDA POBJEGAO IZ KOTORA

Na insistiranje novinara Skala radija što misli da bi gradnačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) učinio „da ovdje stvarno gori“, Nurković je odgovorio da bi „on (Jokić) ako bi stvarno gorelo, a on danas nije došao na vježbu, možda i pobjegao iz Kotora“.

„Ja stvarno ne mogu da shvatim da ne dođe da ne vidi ovo. Ili nije svjestan što to znači, nije svjestan značaja institucija koje su danas djelovale. Bogu hvala što je ovo danas vježba, ali to sutra-prekosutra na žalost, može biti i stvarnost i ako ove instutucije i ljudi nisu obučeni da reaguju, onda nam neće biti dobro. Što je perspektiva Kotora ako nam se ovdje u more izlije veća količina nafte iz nekog broda? Mi treba da zajedničkim radom i zalaganjem, preventivno djelujemo da ne dođe do incidenata, a to možemo učiniti samo ako sarađujemo i ako instuticijama dajemo podršku, makar i moralnu svojim prisustvom na licu mjesta“- kazao je Nurković.

Gradonačelnik Jokić inače, službeno je odsutan jer boravi u Italiji na međunarodnom forumu jadransko-jonskih gradova i privrednih komora. On je prije odlaska na put, delegirao potpredsjednika Opštine Miša Samardžića (DF) da prisustvuje vježbi u Luci Kotor, a ovaj je to  i učinio.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.