16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

More kao metafizika u objektivu

Umjetnost kao i sve važni stvari u životu koje imaju transcedentnu dimenziju, nemoguće je objasniti i definisati upravo zato što transcendiraju svaku definiciju. Umjetničko djelo,a u ovom slučaju umjetnička fotografija, nije samo reprodukcija stvarnosti bez obzora na to što one prikazuju. Nisu to samo pokušaji da „zaustavimo vrijeme“ i prikažemo neki događaj. Umjetnička djela su prozor prema jednom posebnom prostoru u kome pokušavamo da izađemo iz ograničenja prostora i vremena kakve poznajemo i da se otvorimo prema transcedentnom i metafizičkom. Ove fotografije svakako imaju tu dimenziju.“- kazao je sinoć ambasador Crne Gore u Italiji, prof.dr Antun Sbutega, otvarajući u Tivtu izložbu umjetničkih forografija „3K“, autora Aleksandra Saše Kordića, Stevana Kordića i Miška Kordića.          

Postavlja se pitanje kako to i zašto u jednoj porodici u isto vrijeme rađaju se neki talenti, ljudi sa umjetničkim i drugim sklonostima. Da li je to rezultat neke čudne i misteriozne kombinacije gena ili se u nekim porodicama stvara neka posebna kulturološka atmosfera koaj stimuliše razvoj talenata. Vjerovatno su oba razloga važna. U svakom slučaju, talenat je dar koji je neko dobio i za to nije zaslužan. Ali je u obavezi da taj talenat da rezultate. Za to je potreban veliki trud, vrijeme i energiju. Kordići su uložili taj veliki trud i uz umjetnički dar dobili smo ovu izložbu”- kazao je Sbutega ističući da, osim zajedničkog porijekla jer su svi potomci grbaljske familije Kordić, trojicu autora, povezuje i more kao glavna inspiracija.

„Mi smo svi odvje vitalno, oduvijek, od početka naše istorije, vezani za more. Upućeni smo na more, ali more nama nije samo izvor našeg blagostanja i ne samo da nas povezuje sa  cijelim svijetom, već ono ima i neke druge dimenzije. Od početka istorije, more ima mitološke, simboličke, metaforične i metafitičke dimenzije, i ove fotografije nas uvode upravo u te aspekte mora, dalekih obala i gradova i svega što je za more vezano.“- kazao je Sbutega dodajući da tri autora u svemu kao polazište za svoju umjetnost nose Boku Kotorsku i svoj zavičaj koji im je vječna inspiracija.

Na dvadesetak fotografija velikog formata Kordići su ovjekovječili brojne prepoznatljive bokeljske motive poput ovdašnjih crkava i pjesaža, a tu su i fotografije sa „debelog mora“ iz navigacije tradicionalnim starim jedrenjakom i drugim modernim brodovima, te pejsaži dalekih obala i gradova širom svijeta, kao nekoliko impresivnih noćnih fotografija neba iznad Boke.

Izložba fotografija Kordići
Izložba fotografija Kordići

„Iza cijele ove postavke stoji more – nekad ćete ga vidjeti direktno, nekad će ono biti prisutno indirektno jer more samo po sebi, indukuje putovanje. Mi krećemo iz jedne konkretne tačke u prostoru koju zovemo Boka Kotoraka, morem idemo i negdje stignemo, te to što smo na putu vidjeli, na fotografski način pokušavamo prenijeti ovdje u naš zavičaj“- istakao je jedan od autora izložbe, Stevan Kordić.

Izvor:S. L.

Najčitanije