9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Modernizacija navigacione opreme na aerodromu Tivat

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

„Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore – SMATSA“ iz Beograda, raspisala je tender za nabavku i instalaciju novog radio-navigacionog uređaja na aerodromu Tivat – lokalajzera. Ponude se podnose do 10.februara kada će u Beogradu biti održano i javno otvaranje, a da bi se uopšte konkurisalo na ovaj tender, zainteresovani ponuđači prethodno po propozoicijama, moraju obići samu lokaciju u Tivtu gdje će biti instalira novi uređaj koji je dio tzv. ILS-a, odnosno sistema za instrumentalno slijetanje aviona. Novi lokalajzer boljih performansi, na aerodromu Tivat zamijeniće postojeći takav uređaj iz daleke 1993 godine, marke „Thomson 381“ sa antenskim sistemom od 25 elemenata.

Novi lokalajzer biće ugrađen u isti objekat u blizini praga piste 32 tivatskog aerodroma gdje se sada nalazi taj uređaj i mora biti kolociran sa DME uređajem za mjerenje daljine „Fernau 2020“, postavljenim prije dvije godine,a koji se takođe nalazi u istom objektu. Lokalajzer inače, mora neprekidno raditi bez ljudske posade, 24 sata dnevno, 365 dana u godini i imati minimalni radni vijek od najmanje 15 godina. Ponuđač treba da isporuči i instalira uređaj u roku od 12 mjeseci nakon potpisivanja ugovora, te da obezbjedi obuku osoblja SMATSA, rezervne djelove i tehničku podršku za održđavanje novog lokalajzera.

Instaliranje novog lokalajzer jedan je od najznačajnijih segmenata višemilionskih investicija SMATSA u unapređenje opreme tivatskog aerodorma, a koja predviđaju izgradnju novog kontrolnog tornja, kupovinu najsavremenije radio-komunikacione opreme, kao i instaliranje nove automatske meteorološke opreme.

Izvor:S. L.

Najčitanije