15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi Kinezi stigli u Boku

Mladi Kinezi stigli u Boku
Mladi Kinezi stigli u Boku

Šest srednjoškolaca iz Šangaja u pratnji jednog profesora i direktora škola distrikta Jiading, doputovali su u utorak u Tivat, u sklopu saradnje tivatske Opštine Tivat sa tim distriktom, jednim od najbogatijih i najrazvijenijih u Kini.

Učenici su smješteni kod svojih drugara iz tivatske Mješovite srednje škole “Mladost” koja je domaćin kineskoj delegaciji, dok su profesor i direktor smješteni u hotelu “Magnolija”.

Gosti iz Kine su učestvovali u raznim školskim aktivnostima sa tivatskim srednjoškolcima koji su mladim Kinezima pripremili i  dvadesetominutni film kojim su im predstavili Tivat i Crna Goru kroz istorijske i kulturne znamenitosti naše države.

Gosti iz Jiadinga, prema riječima direktorice MSŠ “Mladost”, profesorice Jovanke Vujačić, u Tivtu ostaju do 11.oktobra. Pripremljen im je bogat i sadržajan program posjete.

Takmiče se sa svojim vršnjacima iz Crne Gore u sportu i u kvizu znanja o kulturi Evrope, obiđu tradicionalno staro bokeljsko selo Gornja Lastva, Porto Montenegro i ljetnjikovac Buća –Luković sa zavičajnom muzejskom zbirkom. Kinezi će posjetiti i Cetinje, Ivanova korita, Njeguše i Skadarsko jezero, a obići će i Kotor i brodom krstariti po Boki sa posjetom Mamuli, Gospi od Škrpjela i Perastu.

Mladi Kinezi stigli u Boku
Mladi Kinezi stigli u Boku

Gosti iz Kine juče su se sreli  sa gradonačelnicom Tivta, prof.dr. Snežanom Matijević.

Poželjevši im dobrodošlicu u Tivat, predsjednica opštine je izrazila svoju nadu da će im boravak u Tivtu i Crnoj Gori ostati u pamćenju. Delegacija iz Kine zahvalila je predsjednici na gostoprinstvu i uručila joj prigodan poklon. Takođe kineski srednjoškolci pripremili su niz pitanja za Predsjednicu i njen tim, kako bi po povratku što usopješnije okončali projekat čija je tema posjeta Tivtu i Ctnoj Gori. Učenike su zanimali detalji vezani uz kulturno nasljeđe i očuvanje istog, način funkcionisanja saobraćaja, socijalna politika, pa i detalji o gastronomskim uticajima nekadašnjih velikih sila na ovo područje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije