13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani spriječili istovar opreme za “Sea Dance”

Sea Dance
Sea Dance

Četiri šlepera tri dana su parkirana ispred koncertnog platoa na Jazu, gdje bi za deset dana trebalo da počne najveći muzički festival na Jadranu, “Sea Dance”.

Iako su karte uveliko u prodaji, a reklama s dolaskom poznatih svjetskih muzičkih zvijezda je prisutna u svim regionalnim i domaćim medijima, održavanje festivala je još pod znakom pitanja, jer su mještani, njih 600, okupljenih oko NVO, ogorčeni što ne mogu da uknjiže svojih pola miliona kvadrata zemlje u Mrčevom polju.

Ugovor o zakupu dva miliona kvadrata u Mrčevom polju, koji iz godine u godinu obnavlja NVO s Opštinom Budva, istekao je 1. juna, a još nema odluke da li će biti ponovo potpisan. Opština Budva je prije nekoliko dana izmirila dug od 50.000 eura za zakupninu, i time je ispunila obavzu koju je od nje tražila NVO.

Ipak, mještani su tražili od lokalne uprave Budve da izvrši pristisak na Upravu za nekretnine da riješi problem oko uknjiženja pola miliona kvadrata koji se javljao zbog novog katastarskog operata, što je dovelo do toga da se dio zemlje koji je uvijek bio u kotorskoj opštini pređe na budvansku stranu.

Time se mora donositi i posebna odluka u lokalnom parlamentu o razgraničenju dvije opštine, kako bi se započelo knjiženje. Prethodno, Uprava za nekretnine mora uraditi elaborat, na osnovu koga bi budvanski parlament mogao da donese odluku. Cijeli ovaj postupak, koji je tapkao u mjestu godinu, iznova je pokrenut prije dvadesetak dana, nakon što je NVO radikalizovala mjere i zaprijetila da će spriječiti održavanje festivala “Sea Dance”, dok država ne riješi problem.

Sea Dance
Sea Dance 2015.

Inače, za danas je zakazan novi sastanak NVO, na kojem bi trebalo donijeti konačna odluka da li će ugovor o zakupu biti produžen i time se omogućilo održavanje festivala ili će ostati pri radikalizaciji. Opština Budva je zaključila desetogodišnji ugovor o održavanju ljetnjeg muzičkog festivala za šta godišnje iz budžeta izdvaja 300.000 eura, a Turistička organizacije 100.000 eura, koliko i Vlada Crne Gore.

Najčitanije