12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mještani za rušenje polazne i dolazne stanice turističke žičare “Zip line” – Tripković pokazao dokumentaciju

Jaz – protest građana – foto PRiSMA

Gradonačelnici Budve i Kotora Dragan Krapović i Vladimir Jokić poručili su da će od Uprave za inspekcijske poslove zatražiti da se poruše polazna i dolazna stanica buduće turističke žičare “Zip line” iznad plaže Jaz.

Oni su time podržali zahtjeve nekoliko desetina mještana budvanskih i kotorskih Mjesnih zajednica Jaz, Lastve Grbaljske, Savina i Svinjišta, koji su se okupili na protestu organizovanom na Žutoj gredi iznad Jaza, na mjestu gdje je izgrađena polazna stanica.

I dok je vlansik “Zip line” Milutin Tripković pokazao dokumentaciju da ima od obje opštine, resornih ministarstava, te Direkcije za saobraćaj i Morskog doobra saglanosti “na osnovu koje je i dobio kredit od 150.000 eura od banke da izgradi žičaru, mještani su ostali pri stavu da se kako tvrde nelegalno izgrađena postrojenja moraju porušiti.

Jaz – protest građana  – foto PRiSMA

Naglašavajući da su se pismeno obraćali svim državnim institucijama da reaguju, te da su predali krivične prijave Specijalnom tužilaštvu, predsjednik Savjeta mjesnih zajednica Grblja Željko Ćetković je kazao da je samo pitanje dana kada će investitor čeličnim sajlama povezati nelagno izgrađenu polaznu i dolaznu stanicu i staviti u funkciju žičaru.

“Pozivamo poslednji put Upravu za inspekcijske poslove da odradi svoj posao i poruši nelegalno sagrađene objekte. U slučaju da to ne učine, biće podnijeta krivična prijava. Dovljno smo čekali. Pozivamo sve države institucije i službenike, čiji je posao da čuvaju blago Crne Gore i razvijaju crnogorski turizam, da nam pomognu da sačuvamo Jaz od ovog nelegalnog napada i da iskoriste svoj uticaj na Upravu za inspekcijske poslove, kako bi odradila svoj posao i porušila nelegalno sagrađene objekte, koji ugorožavaju ljude”, poručio je Ćetković na protestnom skupu.

On je kazao da trasa žičare ide iznad kupališne zone, iznad kuća, iznad 10.000 kupača svakoga dana u toku ljeta.

Plaža Jaz – Foto Montenegro blogspot.com

“Postavljamo pitanje ko je taj čiji je posao da čuva ono što se vodi kao najveće crnogorsko bogatstvo. Ko je taj koji treba da čuva plažu sa možda najvećim neiskorišćenim potencijalom u Crnoj Gori. Zaslužna za ovu situaciju u koju smo došli je Direkcija za saobraćaj i njihovo rješenje kojim su izdali u zakup stotinjak kvadrata u putnom pojasu investitoru, na pola metra od najprometnijeg dijela Jadranske magistrale, uzurpirajući i rušeći trotoar, ogradu i autobusko stajalište, na koje je usmjereno naselje sa više od 1.500 stanovnika. I to sve za par stoiana eura godinšnje”, ustvrdio je Ćetković.

Jaz – protest građana – foto PRiSMA

On je dodao da Direkcija za soabraćaj time preuzima ulogu i urbaniste, pa zakupcu daje rješenje o postavljanju platoa za stanicu žičare.

“Predali smo krivičnu prijavu specijalnom tužiocu protiv tri potpisnika ovog rješenja Radojice Poleksića, Marka Spahića i Sava Parače. Drugi zalsužni za ovu situaciju je Uprava za inspekcijske poslove, koja nas je uredno mjesecima ignorisala, da bi nas obavijestili da investitor ima urednu dokumentaciju za gradnju polazne stanice. Potpuno je jasno svakome ko iole poznaje pravo da rješenje Direkcija za saobraćaj ne može biti dokumenta koji omogućava gradnju. U zakonu jasno stoji da jedini validni dokument za izgradnju objekata je građevinska dozvola, koju u ovom slučaju izdaju opštine Budva i Kotor, koju investitor nema”, naveo je Ćetković.

Gradonačlnik Kotora Vladimir Jokić je naglasio da su na velikom zboru građana Grblja, nedavno održano i on i Krapović kazali da njihova lojalnost stoji kod građana Budve, Kotora, Grbljana i onoga što je poštovanje zakkona.

„Jednako kako smo vama rekli, tako smo rekli investitoru. Objekta koji je izgrađen na teritoriji opštine Kotor, nije predviđen Planom privremenih lokacija i neće biti ucrtan sve dok postoji mještana Grblja da se tako nešto desi. Opština Kotor će u svemu ostati ono što je slovo zakona i poštovanje procedura. Ovjdne je prilika Ministratsva održivog razvoja , Upravnoj i građevinskoj inspekciji da pokažu d aim je interes Kotora, Grblja i poštoivanje zaikona na prvom mjestu. To će pokazati tako što će reagovati na vaše prijave. Umjesto toga nailazimo na ćutnju. Ispred Opštine Kotor ćemo podnijeti inicijativu građevinskoj inspeicji da reaguje na bespravno sagrađen objekat”, kazao je on.

Krapović je dodao da nema ni logičkih ni zakonskih utemeljenja da se ovako izgrađeni objekat stavi u funkciju.

“Smatramo da to ugrožava osnovne funkcije stanovanja i privređivanja na plaži Jaz. Ne vidim bilo koga relevantnijeg do građana da odluče o ovom problemu. Ovo je postao obrazac ponašanja za državnu upravu, bila to Uprava za inspekcijske poslove, Direkcija saobraćaj ili Ministarstvo turizma ili saobraćaja, svi se nekako oglušuju. Čini mi se da su neki i zadovoljni što smo mi došli na vlast pa od nas traže da mi špaljemo incijative, kako bi se oni bavili svojim poslom, kako se valjda ne bi nekome zamjerili. Mi ćemo poslati inicijative, ne zbog njih, nego zbog građana Grblja, ali tražimo da konačno preuzmu ono što je u njihovoj nadležnosti. Državni organi se ne bave svojim poslom na teritoriji opštine Budva. Da se bave svojim poslom, mi danas ne bi bili u haosu u kojem smo”, kazao je Krapović.

Jaz – protest građana – foto PRiSMA

Pravni zastupnik mještana, advokat Dimitrije Dapčević je naveo da investitor gradi žičaru, a da pri tome nema građevinsku dozvolu.

“Dozvola je neophodna za ovakvu vrstu objekta. Resorni opštinski sekretarijati su se izjasnili da pomenuta lokacija nije predviđena Planom privremenih objekata, pa shodno tome se ne može izdati građevinska dozvola”, naglasio je Dapčević.

Predsjdnik Udruženja ugostitelja Budve Vido Markićević je kazao da to Uduruženje podržava mještane u njihovom nastojanju da se spriječi gradnja žičare.

“Neprimjereno je da se žičara pravi na ovoj trasi, vjerovatno postoji negdje u zaleđu prostor da se takav sadržaj izgradi”, kazao je Markićević.

Tripković: Imam sve dozvole

Vlansik “Zip line” Milutin Tripković je kazao da ima sve neophodne dozvole za gradnju žičare.

“Dobio sam sve saglansnosti na osnovu kojih sam legalno izgradio objekat. Ostalo je samo da se žičara stavi u funkciju. Sada se ovo dešava. Ja sam na osnovu dokumentacije dobio i kredit od 150. 000 eura. Da li bi ijedna banka dala kredit da dokumentacija koju sam joj dostavio nije bila u redu”, kazao je Tripković pokazujući novinarima detaljno sve saglasnosti koje je dobio.

On je naglaiso da je Planom privremenih objekata za zonu Morksog dobra, taj objekat ucrtan.

“Ja sam vlansik žičare na Đurđevića tari za koju sam dobio brojne plakete i nagrade. Riječ je o turističkoj atrakciji, koja je potpuno sigurna i takve priče da bi žičara ugrozila život ili bilo kome egzistenciju su neprimjerene. Ne želim ni sa kime da se sukobim, ali ja govorim dokumentima i činjenicama. Ovakva žičara postoji svuda u svijetu i kao takva je prihvaćena kao jedna turistička ponuda. Ne želim da nastavim sa radovima dok se ova situcija ne razriješi”, kazao je Tripković.

/V.Lajović/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije