7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Mjesec poštovanja džeza u Porto Montenegru

Porto Montenegro – Jazz

Važan segment dinamičnog aprilskog kalendara za goste i rezidente Porto Montenegra biće džez. Sedmu godinu za redom Porto Montenegro se priključuje popularnoj manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) JAM 2017, u organizaciji NVO Jazz Art iz Podgorice.

Moto ovogodišnje manifestacije je Džez za sve uzraste (Jazz for All Ages), pa će april u nautičkom naselju biti u duhu igre, modernog sentimenta i tradicije džeza i bluza.

Sve pasionirane ljubitelje džez, soul i fank muzike obradovaće vijest da je nastup Bojana Stamenov Trio-a zakazan za srijedu 12. april, u Zbirci pomorskog nasljeđa, u 20:00h. Uz pratnju uglednih muzičara: saksofoniste Gabora Bunforda i pijaniste Aleksandra Banjca, Bojana će izvesti repertoar omiljenih džez standarda koje su izvodile Etta James, Aretha Franklin, Dianne Warwick, Ella Fitzgerald, Chaka Khan i druge. Ovim koncertom istovremeno podržavamo temu Žene u džezu, koju je plasirao Nacionalni muzej američke istorije kroz svoj program obilježavanja Mjeseca džeza.

Za završni dio manifestacije, vibriraće zvuci diksilend muzike, a u izvođenju Belgrade Dixieland Orchestra, ekskluzivnog ansambla koji jedini njeguje diksilend muziku u regionu. Sastavljen od osam izuzetnih muzičara-solista, koji doprinose razigranoj atmosferi i duhu tradicionalnog džeza, vezan je za igru i pjesmu multikulturne sredine grada u kojem je rođen – Nju Orleansa. Njihov koncert biće organizovan tačno na Međunarodni dan džeza, 29. april, u Zbirci pomorskog nasljeđa, sa početkom u 20 sati.

Ciklusom projekcija Jazz na filmu obilježićemo 100 godina od rođenja velikana džeza: Thelonious Monk, Dizzy Gilespie i Ella Fitzgerald. Dugometražni dokumentarci o ovim velikanima, stvaralaštvu i životnim sudbinama, osvjetljavaju ne samo njihove živote, već cijelu jednu epohu. Prva projekcija zakazana je za četvrtak 6. aprila kad će se prikazati film The Jazz Baroness (2009), u četvrtak 13. aprila biće prikazan kultni film A night in Havana – Dizzy Gillesp in Cuba (1988), a veliko umjetničko filmsko djelo Ella Fitzgerald: Something to live for (1999) biće prikazano 20. aprila. Sve projekcije održaće se u Jahting klubu Porto Montenegra (nekadašnji Dom Vojske) sa početkom u 20 sati.

Najčitanije