Mitrović: Da Montenegro Airlines plaća račune, ACG bi lani imao profit od 11 miliona eura

Član Borda direktora o poslovanju ACG

Aerodrom Tivat

Aerodromi Crne Gore su zdrava firma sa kojom se u proteklom periodu izuzetno uspješno rukovodilo i nema nikakvog ekonomskog rezona da se aerodrom u Tivtu prodaje ili bilo kome daje u koncesiju – ocijenio je član Borda direktora te firme i predsjednik OO SD Tivta Zdravko Mitrović.

On je tu tezu ilustrovao upotrednim podacima iz 2003. kada je državna firma ACG preuzela vazdušne luke u Tivtu i Podgorici i onima iz prošle i ove godine. Prema Mitrovićevim riječima, ukupan kapital preduzeća 2003. iznosio je 17.243.000 eura, a 2017. godine ukupni kapital ACG je 103.908.000 eura.

“Ukupni prihodi preduzeća 2003. godine iznosili su 4.645.000 eura, procjene su da će u 2017. godini biti oko 33 miliona eura. Broj zaposlenih radnika 2003. bio je 197, a 31.avgusta 2017. u ACG radi 657 stalnih radnika. Značajna povećanja evidentna su i u broju opsluženih aviona i putnika: 2003 je bilo -605.056 putnika i 5.531 avion, a tokom 2016. opsluženo milion i 855 hiljada putnika i 11.890 aviona. U 2017. prema procjenama, biće opsluženo oko dva miliona i 200 hiljada putnika i oko 12.800 aviona”- istakao je Mitrović.

On je istakao da cijelo vrijeme ACG ostvaruje dobit,  ali da se godišnje i do 70 odsto od ukupnog iznosa novca koji je zaradila ta firma, umjesto u razvojne projekte aerodroma, odlukama Vlade kao vlasnika tog preduzeća, usmjeravao direktno u državni budžet i potrošnju. Mitrović je je objasnio da je dobit aerodroma u prošloj godini prije oporezivanja, bila oko 4,3 miliona eura.

“U finansijski  izvještaj nije ušlo preko 7 miliona duga „Montenegro Airlinesa“ prema ACG  za prošlu godinu, što znači da je pravi profit preko 11 miliona. Evropske finansijske institicuje nijesu dozvolile da se to prikaže kao dobit jer se radi o rizičnom potraživanju”- istakao je Mitrović pohvaljujući način na koji je od osnivanja te firme ACG, vodio njegov partijski kolega Milovan Đuričković.

Đuričković je nedavno penzionosan, a na mjestu direktora ACG zamijenio ga je Danilo Orlandić (SD). Vlada namjerava da aerodrom u Tivtu “valorizuje” na način što će ga izdati u dugoročni zakup zainteresovanom strano investitoru. Tome se SD od čija dva poslanika zavisi opstanak Markovičeve Vlade u Skupštini, zvanično protivi.

2 Komentari

  1. Neka gdin MarKović (MILO )PRODA ŽELJEZNICU koja gubi po 10 setine miliona nagodinu i to svaku a ovu našu muku NEKA OSTAVE NA MIRU NEMAJU ONI NIŠTA SA OVOM NAŠOM ZRAČNOM LUKOM ALI OTETO JE PROKLETO VJERUJ MI

  2. Ako je Boka ZASTIDJE nasoj vladi.
    Neka gospoda iz vlade razmisle da li bi Boka mogla trazit neki vid autonomije.
    Gospodo iz vlade boka je bila pod austrougarskom tako da svi papiri kopije postoje u negdje zapisani. Te dokumente nemozete osporiti.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.