15 C
Kotor

Slušaj online radio

Misa u novoobnovljenoj crkvi Gospe od Snijega na Verigama

Na dan Gospe od Snijega, 5.avgust, danas je u tjesnacu Verige kod Tivta u novoobnovljenoj istoimenoj crkvi održana sv. Misa, koju je predvodio msgr. Srećko Majić, peraški župnik. Misi su prisustvovali vjernici iz Tivta i Perasta koji su stigli brodićem čijoj župi crkva i pripada.

Crkva je podignuta na pjeni od mora, još u 15. vijeku u unutrašnjem dijelu Veriga, a u narodu je poznatija kao Gospa od Oriza.

„Crkva se prvi put spominje 1515., kada je ovdje bilo i jedno vjenčanje. Crkva  je sigurno starija od te godine. Vaš dolazak je znak ili vjerskog motiva, ili iz kulturnog motiva – kao poštovanja prema spomeniku kuilture. Treba odati poštovanje prema onima koji su sagradili ovu kapelicu i ostavili spomen svoje vjere, svoje kulture i svoje civilizacije“, kazao je peraški župnik, te izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u obnovi crkvice.

U ediciji izdavačke kuće „Gospa od Škrpjela“, don Srećko Majić, najavio je štampanje dvije male knjižice o crkvama na Verigama, Gospi od Snijega i Gospi od Anđela, o njihovom istorijatu i fotografijama kako su crkve izgledale nekada te kako izgledaju danas nakon obnove.

Gospa od Snijega
Gospa od Snijega

U brojnim mjestima na istočnoj obali Jadrana postoje crkve i kapele posvećene Gospi Sniježnoj – Gospi od Snijega. U kaledaru Katoličke crkve slavi se 5.avgusta . U svim tim mjestima, kao i u Boki Kotorskoj postoji vjerovanje da je nekada, kao opomena vjernicima,u njihovom mjestu, pao snijeg u sred ljeta. Vjernici su, potom, podigli crkve Gospi od Snijega u čast, slavu i zahvalnost.

Svečana sveta Misa i procesija večeras je u 18 sati u crkvi Gospe od Snijega u Škaljarima – Kotor.

Najčitanije