20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Mirna luka za tvoju dušu” u Perastu

Perast plakat
Perast plakat

Promocija filma “Mirna luka za tvoju dušu”, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori, Bola Boškovića biće održana u petak 26.avgusta u Muzeju grada Perasta sa početkom u 20 sati.

Ovaj muzičko dokumentarni film je još jedno “landscape” filmsko ostvarenje po kojem je Bošković i prepoznatljiv. To je svojevrsna priča o Perastu, o gradu sa burnom istorijom, znamenitim obilježijima, ali i priča o vremenu koje nosi sve pred sobom i koje nas uvijek posredno podsjeća na našu prolaznost.

Film je posvećen Stanki Montan, rođenoj Peraštanki, koja je dala neizmjeriv doprinos realizaciji i postojanju Međunarodnog festivala klapa u Perastu, čiji je jedan od idejnih tvoraca i dugogodišnji direktor festivala bio upravo Bole Bošković.

Kompletna realizacija filma je trajala od 2014. do danas, rađen je u crno bijeloj tehnici i traje 25 minuta. Namjensku muziku za ovu priliku je komponovao sam autor.

“Mirna luka za tvoju dušu” je moja kratka prica o Perastu, o prošlim vremenima, o našoj prolaznosti, o posebnom odnosu i pripadnosti Stanke Montan ovom gradu. Pjesnik je još davno rekao “Život je more”. Svako od nas plovi po mnogim beskrajnim plavim pučinama na krhkim ili stamenijim brodovima, sa manjom ili većom neizvjesnošću, usko ili široko razvučenih jedara, tražeci na tom neizvjesnom putu svoju konačnu mirnu luku. Neke na toj plovidbi prati mirno more, neke bonaca, a neke i jaka bura. Ti naši brodovi i to naše neizvjesno životno putovanje je naša sudbina, naša prolaznost i naše nesvjesno potčinjavanje vremenu. Film je ustvari i moje sjećanje na Perast prije 40-ak godina kada sam ga po prvi put ugledao, na taj smiraj, na to bezbrižno vrijeme, na kasnije prispjele događaje koje će me doživotno vezati za ovaj besmrtni grad i na meni drage ljude sa kojima sam realizovao projekat Međunarodnog festivala klapa Perast, a koji nažalost nijesu više sa nama Stanku Montan, Milju Radulović i Mira Braića”, istakao je Bošković.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije