11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mirisi i okusi – „Sedam dana u vrmačkim selima”

U sklopu IPA projekta “Baština  pokretač razvoja” juče je u Domu kulture „Ilija Marković” u Gornjoj Lastvi završena višemjesečna manifestacija „Dani pejsaža”, trpezom „Baština u loncu”, koju je osmislio publicista i kulinar Mašo Čekić pod nazivom „Sedam dana u vrmačkim selima”,

Namjera organizatora je bila da se podsjeti na kulinarsku baštinu područja Vrmca i pokaže da jela pripremljena od samoniklog bilja danas mogu biti dio menija restorana i hotela.

Jelovnik, nazvan „Sedam dana u vrmačkim selima”, kao podsjetnik na stara vremena i gastronomska umijeća predaka, spremale su članice „Organizacije žena Tivat”.

Pedesetak posjetilaca uživalo je u hrani spremljenoj na strari originalni način, od raznih autohtonih biljaka, a bilo je slatkih delicija,  rakija, likera, vina…

„Bila mi je namjera da se podsjetimo nekih jela, koja se mogu prilagoditi savremenim ukusima i domaćeg stanovništva i turista. Jelovnici u Boki Kotorskoj se moraju promijeniti, jer je nedopustivo da se u 60 odsto restorana ne može naći bokeško, primorsko ili crnogorsko jelo. Tako se ne može pričati o turizmu”, kazao je Mašo Čekić.

„Dani pejzaža” realizovani su u sklopu međugraničnog projekta Hrvatske i Crne Gore „Baština- pokretač razvoja”..

Više pogledajte u fotogaleriji, koju je pripremio naš saradnik Zoran Nikolić.

Najčitanije