Miranović: Objekat na Verigama će kultivisati taj prostor

"Ne ugrožavaju se univerzalne vrijednosti"

Anastasija Miranović
Anastasija Miranović

Gradnjom privremenog objekta na lokaciji Tursk rt – Verige ne ugrožavaju se univerzalne vrijednosti svjetski zaštićenog prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, s akcentom na vizure ka Perastu i njegovim ostrvima, saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Da podsjetimo, lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i predsjednik kotorskog odbora te stranke, Vladimir Jokić ranije su zatražili od vrhovnog državnog tućioca, Ivice Stankovića da preduzme izviđajne radnje u vezi sa gradnjom na toj lokaciji, koja je pod zaštitom UNESCO.

Direktorica Uprave, Anastazija Miranović je u reagovanju saopštila da je Uprava, shodno zakonskoj proceduri, izdala konzervatorske uslove za tu lokaciju, na osnovu kojih je licencirani arhitektonski biro “Studio Prostor” iz Podgorice, za investitora “Hefestu” iz Herceg Novog, uradio konzervatorski projekat, kao sastavni dio glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekata-vidikovca “Infinity bar” na lokaciji Turski rt – Verige, na koji je Uprava izdala saglasnost.

Kako je kazala Miranović, tome su prethodile stručne analize i istraživanja.

Prema njenim riječima, Uprava je, zbog osjetljivosti lokaliteta koji se nalazi u svjetski zaštićenom prirodnom i kulturno istorijskom području Kotora, tražila od investitora da obezbijedi i Studiju vizuelnog uticaja predmetnog objekta na univerzalne vrijednosti svjetski zaštićenog područja.

„Predmetna Studija je pokazala da ne postoje prijetnje od ugrožavanja univerzalnih vrijednosti svjetski zaštićenog Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, s akcentom na vizure ka Perastu i njegovim ostrvima“, navela je Miranović.

Verige objekat u izgradnji-foto Boka News
Verige objekat u izgradnji-foto Boka News

Ona je rekla da je lokacija Turski rt u najvećem procentu vještački nasut plato, na kojem se godinama nelegalno prodaju suveniri i proizvodi domaće radinosti netipičnih za podneblje.

„Privremeni objekat, osim što će kultivisati dati prostor, upotpuniti ga potrebnim sadržajima i omogućavati nesmetane vizure na zaliv i okolinu, takođe će i statički ojačati stabilnost vještački nasutog terena, jer će njegov spoljni, ukopani zid predstavljati ujedno i potporni zid saobraćajnice na datom lokalitetu“, saopštila je Miranović.

Ona je dodala da će spoljni, potporni zid podrumske etaže, svojom materijalizacijom, u slogu kamena i njegovoj obradi, biti u duhu tradicionalne arhitekture podneblja i maksimalno uklopljen u ambijent.

Miranović je navela da su u podrumskoj etaži projektovane tehničke i sanitarne prostorije, kako bi se rasteretila prizemna konstrukcija od vizuelnih barijera, odnosno kako bi bile omogućene vizure iz svih pravaca.

Ona je ukazala da će cijeli objekat svojom formom imaće oblik barke – brodice.

Verige izgradnja vidikovca
Verige izgradnja vidikovca

Kako je rekla Miranović, s obzirom na to da se radi o privremenom objektu transparentnih struktura čija će prizemna etaža biti u prozirnoj staklenoj materijalizaciji i lako uklonjiva, ostaje potporni zid kao ojačavajući konstruktivni element tog terena.

„Uprava je dala saglasnost na dati konzervatorski projekat zasnovan na rezultatima stručnih istraživanja licenciranog arhitektonkog biroa, u skladu sa zakonskom procedurom“, dodala je Miranović.

/MINA/

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.