15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstvo prosvjete iskomplikovalo život đacima-putnicima u Tivtu

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Roditelje đaka koji sa područja Krtola svakodnevno putuju na nastavu u Tivat, dočekalo je ovih dana neprijatno iznenađenje – za 25 odsto povećana cijena mjesečne karte kod prevoznika „Blue Line“ iz Herceg Novog.

Naime, umjesto 28 eura koliko je karta koštala do sada, ona se prodaje po cijeni od 35 eura. Đaci su istovremeno, dobili naredbu da na svoja imena, otvore žiro-račune u banci, a na koje bi im, trebala biti refundirana razlika u cijeni karte od strane države.

„Tačno je da je došlo do povećanja cijene karte jer je Ministarstvo prosvjete odlučilo da promijeni način na koji sa 20 odsto troškova, participira u finansiranju prevoza učenika na relacijama dužim od 5 kilometara. Naime, oni su odlučili da umjesto direktno prevozniku, novac ubuduće uplaćuju svakom učeniku ponaosob, pa su škole dobile naredbu da obavijeste djecu da ona otvore žiro-račune i to u bankama u kojima škola ima svoj račun, a na koje bi im Ministarstvo prosvjete trebalo uplaćivati novac.“ – objasnila je sekretarka za društvene djelatnosti u Opštini Tivat, Dubravka Nikčević. Ovaj Sekretarijat inače, prati realizaciju ugovora o sufinasiranju cijene posebnog linijskog prevoza učenika u Tivtu koji Opština ima sa „Blue Lineom“. Po tom ugovoru, Opština mjesečno „Blue Lineu“ školski prevoz dotira sa 2.300 eura, a cijena mjesečne đačke karata definisana je na 15 eura po učeniku za relacije dužine do 5 kilometara, odnosno 28 eura za relaciju Radovići-Tivat.

Tivat - Dan Planete Zemlje

Nikčević je kazala da potpuno razumije potez poslovodstva „Blue Linea“ jer je prevoznik ostao bez dijela novca koji mu je direktno trebalo uplaćivati Ministarstv prosvjete, zbog čega je podigao cijenu prema krajnjim korisnicima svojih usluga. Ostaje sada da se vidi koliko će Ministarstvo prosvjete biti ažurno da pomogne roditeljima učenika, uplaćujući im na vrijeme, na račune njihove djece, razliku u cijeni karte.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije